Σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ, αναφορικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν κυρίως τον Αποκόρωνα, αναφέρει τα εξής :

"Η πυρκαγιά στα χωριά Ραμνή, Καρές, Κυριακοσέλια, Χιλιομουδού, του Δήμου Αποκόρωνα αλλά και σε άλλες περιοχές του Νομού Χανίων όπως Καρβουνόλακκος κ.α. που έκαψε μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών, κύρια ελαιοδέντρων, δασικές εκτάσεις έφερε με δραματικό τρόπο στην επιφάνεια τους τεράστιους κινδύνους που αντιμετωπίζει το φυσικό περιβάλλον, το βιος και η ζωή του λαού.

Ο Αποκόρωνας, τα Χανιά όπως άλλωστε και όλη η Ελλάδα αποδείχτηκε, για άλλη μια φορά, ότι είναι εντελώς ανοχύρωτες απέναντι στις πυρκαγιές. Το πυροσβεστικό ελικόπτερο που στάθμευε εδώ και πολλά χρόνια στα Χανιά, δεν ήρθε πέρσι, παρά τις κλήσεις των φορέων και των κατοίκων του νομού, με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Φέτος επιβάλλεται να έρθει άμεσα, μιας και η παρατεταμένη ξηρασία ελλοχεύει κινδύνους πυρκαγιών.

Οι ελλείψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικό εξοπλισμό είναι μεγάλες, η χρηματοδότηση των δήμων για μέτρα πρόληψης είναι μηδαμινές.

Το ΚΚΕ καιρό τώρα προειδοποιούσε με παρεμβάσεις μέσα και έξω από τη βουλή τόσο την κυβέρνηση όσο και τις προηγούμενες για την επικινδυνότητα της κατάστασης, για το ενδεχόμενο νέων καταστροφών, για τη λήψη μέτρων δασοπροστασίας καθώς και αντιπλημμυρικών έργων. Οι ευθύνες που τους βαραίνουν είναι μεγάλες.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει αποφασιστικά τη λήψη νέων μέτρων και τη δημιουργία κατάλληλης υποδομής που θα συμβάλει στην πρόληψη των πυρκαγιών και στην έγκαιρη αντιμετώπισή τους. Υποστηρίζει την άμεση στήριξη και αποζημίωση των πληγέντων στο 100% των ζημιών και την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Η πείρα που έρχεται από τις καταστροφές των τελευταίων χρόνων στο νομό Χανίων αλλά και σε όλη την Ελλάδα, δεν αφήνει κανένα περιθώρια για αδιαφορία ή κωλυσιεργία.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την ενίσχυση της δύναμης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο νομό Χανίων (άμεσα να έρθει το πυροσβεστικό ελικόπτερο στα Χανιά, την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για να καλυφθούν τα οργανικά κενά και η ενίσχυσή της με τεχνικά μέσα κ.α.), την ενίσχυση των δήμων του νομού με πυροσβεστικά οχήματα και άλλα μέσα.

Να προχωρήσει άμεσα η πλήρης και ουσιαστική καταγραφή της καταστροφής των καμένων εκτάσεων και οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων, η καταβολή της αποζημίωσης των πληγέντων με αποζημίωση 100% των ζημιών, με αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος, ετήσια απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, πάγωμα της πληρωμής των δανείων.

Για άλλη μια φορά τέθηκε εκ των πραγμάτων η ανάγκη της λαϊκής οργάνωσης και η σημασία της λαϊκής επαγρύπνησης και παρέμβασης που φάνηκε με την αυτοθυσία των κατοίκων της περιοχής δίπλα στο Πυροσβεστικό Σώμα, που με αυτοθυσία έδωσε και αυτό τη μάχη της πυρόσβεσης.

Σήμερα είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός κεντρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες αλλά και να διαμορφωθούν οι όροι και οι υποδομές που θα προστατεύουν τη ζωή του λαού και το περιβάλλον της χώρας. Αυτά μπορεί να πραγματοποιηθούν μόνο με βαθιές αλλαγές στην οικονομία γεγονός που προϋποθέτει την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας."