Ο οίκος Moody's ανακοίνωσε την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας επτά πορτογαλικών τραπεζών, σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσής του για την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Πορτογαλίας.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Οι αξιολογήσεις ακολουθούν την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Πορτογαλίας και αντανακλούν, επίσης, το εξασθενημένο αυτόνομο πιστωτικό προφίλ των περισσότερων πορτογαλικών τραπεζών».

Οι υποβαθμίσεις αφορούν σε μία ή περισσότερες βαθμίδες της φερεγγυότητας του χρέους υψηλής διαβάθμισης και των καταθέσεων των επτά τραπεζών, ενώ για πέντε από τις τράπεζες αυτές υποβαθμίστηκε και η αξιολόγηση των αυτόνομων πιστώσεων.

Ο Moody's σημείωσε την εξασθενημένη χρηματοπιστωτική κατάσταση των τραπεζών και την πιθανότητα να περιορισθεί η στήριξή τους από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας, λόγω των προβλημάτων χρέους που αντιμετωπίζει.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση να ζητήσει διεθνή βοήθεια, ενώ οι τράπεζες της απείλησαν ότι θα σταματήσουν να αγοράζουν κρατικά ομόλογα, ανησυχώντας για την επίπτωση που θα έχει η συνεχής μείωση της αξίας τους στην οικονομική τους θέση.

zougla.gr