Τουλάχιστον πέντε άμαχοι, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν παιδιά, έχασαν τη ζωή τους κατά την επιχείρηση που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας άνδρες του αφγανικού στρατού και της υπό ΝΑΤΟϊκή διοίκηση διεθνούς δύναμης στο Αφγανιστάν.

Μολονότι το υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν πολίτες μεταξύ των νεκρών στην επιχείρηση στην επαρχία Λογκάρ, οι εικόνες που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters από το χωριό Σατζαουάντ δείχνουν τις σορούς τουλάχιστον τριών παιδιών.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι είχε επικρίνει τις επιδρομές των ειδικών δυνάμεων στα χωριά, ιδίως όταν μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται και άμαχοι πολίτες.

Το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι στη μάχη στο Σατζαουάντ σκοτώθηκαν 23 Ταλιμπάν ενώ άλλοι 26 συνελήφθησαν.

Ένας ντόπιος αστυνομικός, ο Ράις Χαν Σεντίκ, είπε ότι η επιχείρηση διεξήχθη από Αφγανούς κομάντο, με τη βοήθεια ανδρών της διεθνούς δύναμης, με στόχο τη διάσωση δύο Αφγανών στρατιωτών οι οποίοι είχαν απαχθεί την προηγουμένη από τους Ταλιμπάν. Ο Σεντίκ είπε ότι δύο πολίτες σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν, προσθέτοντας ότι οι τρεις τραυματίες υπέκυψαν αργότερα.

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής του τομέα επιχειρήσεων του υπουργείου Άμυνας, Αφζάλ Αμάν, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι όλοι όσοι σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν έφεραν όπλα. \”Δεν δεχόμαστε τον ισχυρισμό περί απωλειών αμάχων. Όσοι σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν ήταν ένοπλοι. Διεξάγεται όμως έρευνα και θα αποσαφηνιστεί αν υπήρχαν πολίτες μεταξύ των θυμάτων\”, υπογράμμισε.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook