Ύστερα από δώδεκα ημέρες, ανοίγουν σήμερα από τις 12:00 έως τις 18:00 οι τράπεζες στην Κύπρο, με τους όρους των συναλλαγών να είναι «ασφυκτικοί». Επί ποδός οι αστυνομικές αρχές στη Μεγαλόνησο, καθώς εκφράζονται έντονοι φόβοι για επεισόδια. Με αεροσκάφος από την Γερμανία έφτασαν χρήματα για να δώσουν «ανάσα» στα υποκαταστήματα.

Σε εγρήγορση βρίσκεται η Αστυνομία της Κύπρου ενόψει της επαναλειτουργίας των τραπεζών μετά από δύο εβδομάδες. Ανώτατα στελέχη ανέφεραν πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε να αποτραπούν κλοπές, διαρρήξεις αλλά και επεισόδια, καθώς οι Κύπριοι πολίτες έχουν άμεση ανάγκη από μετρητά. 

Ταυτόχρονα, οι Αρχές συστήνουν στο κοινό να ενεργήσει με ψυχραιμία και να λαμβάνει μέτρα προστασίας, προκειμένου να διασφαλίσει τα χρήματα που πρόκειται να πάρει από τις τράπεζες. Το μέγιστο ποσό ανάληψης είναι τα 300 ευρώ ανά πρόσωπο σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα ή το ισόποσο σε ξένο συνάλλαγμα, ενώ απαγορεύεται η εξαργύρωση επιταγών. 

Στο μεταξύ, σκληρές είναι οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως ζητούν να υπάρξει μείωση 25% των μισθών στον δημόσιο τομέα και στις συντάξεις. Όλα αυτά, την ώρα που ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» το «κούρεμα» των καταθέσεων. Χθες, ο κ. Σαρρής ανέφερε πως τα επόμενα δύο 24ωρα θα υπάρχει σαφής εικόνα για το ύψος του «κουρέματος», ωστόσο όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως θα κυμαίνεται από 40% έως 50%. 

Αεροπλάνο - φρούριο μετέφερε χρήματα στην Κύπρο

Στο μεταξύ, σκηνές από ταινία του Χόλιγουντ εκτυλίχθηκαν χθες στην Κύπρο όταν ένα αεροπλάνο – φρούριο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας από την Φρανκφούρτη. Το αεροσκάφος μετέφερε πέντε δισ. ευρώ σε μετρητά από την ΕΚΤ, για τα οποία στήθηκε τεράστια επιχείρηση από την αστυνομία για μεταφορά τους στην Κεντρική Τράπεζα. 


Με τα χρήματα αυτά αναμένεται να τροφοδοτηθούν οι τράπεζες σήμερα, πρώτη μέρα ανοίγματος τους μετά από αρκετές ημέρες. Στα χαρτιά του αεροσκάφους αναγραφόταν ότι μεταφέρονταν ομόλογα «bonds», προφανώς για να μην αποκαλυφθεί ότι το φορτίο ήταν χρήματα. Τα χρήματα φορτώθηκαν σε κοντέινερ. Άνδρες των ειδικών δυνάμεων και τεθωρακισμένα οχήματα είχαν δημιουργήσει μια πομπή ασφαλείας μέχρι το θησαυροφυλάκιο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.


Το διάταγμα για τον περιορισμό των συναλλαγών θα έχει ισχύ τεσσάρων ημερών και προβλέπει:

1) Το μέγιστο ποσό ανάληψης μετρητών δεν θα υπερβαίνει τα 300 ευρώ ημερησίως ανά πρόσωπο σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα. Αν δεν αποσυρθεί το πιο πάνω ποσό τη μία ημέρα ο καταθέτης μπορεί να προχωρήσει σε ανάληψη αργότερα.

2) Απαγορεύεται η εξαργύρωση επιταγών.

3) Η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό χωρίς μετρητά θα επιτρέπεται μόνο στις πιο κάτω περιπτώσεις:

• Πληρωμή για επαγγελματική δραστηριότητα που εμπίπτει στη συνήθη επαγγελματική δραστηριότητα μέχρι 5.000 ευρώ χωρίς περιορισμό.

• Πληρωμή για επαγγελματική δραστηριότητα που εμπίπτει στη συνήθη επαγγελματική δραστηριότητα από 5.001 ευρώ και άνω μέχρι 200.000 ευρώ υπόκειται σε έγκριση της Επιτροπής καθώς επίσης και για ποσά άνω των 200.000 ευρώ.

• Πληρωμή μισθών υπαλλήλων αφού παρουσιαστούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

• Έξοδα διαβίωσης και δίδακτρα για φοιτητές στο εξωτερικό. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προσκομιστούν στην Επιτροπή τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

• Πληρωμές και μεταφορές χρημάτων μέσω πιστωτικής και προπληρωμένης κάρτας μέχρι 5.000 ευρώ το μήνα ανά πρόσωπο ανά πιστωτικό ίδρυμα.

• Άλλες πληρωμές που θα εγκρίνει εκ των προτέρων η Επιτροπή.

4) Απαγορεύεται ο τερματισμός κατάθεσης προθεσμίας πριν την καθορισμένη ημερομηνία εκτός εάν τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή δανείου εντός του ίδιου του πιστωτικού ιδρύματος.

5) Για κατάθεση προθεσμίας που λήγει ή 5.000 ευρώ ή 10% του συνολικού κεφαλαίου μεταφέρεται κατά την επιλογή του καταθέτη σε λογαριασμό του και το υπόλοιπο γίνεται νέο γραμμάτιο με διάρκεια 1 μήνα.

6) Απαγορεύεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή ξένο νόμισμα στο εξωτερικό ανά φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι.

7) Αν κάποια χρηματοοικονομική συναλλαγή, πληρωμή ή μεταφορά δεν έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη του διατάγματος τότε υπόκειται στα προβλεπόμενα περιοριστικά μέτρα.

8) Απαγορεύεται στις τράπεζες να εκτελούν πληρωμές χωρίς μετρητά ή μεταφορές χρημάτων που στοχεύουν στην παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων.

9) Τα μέτρα ισχύουν για όλες τις περιπτώσεις ανεξαρτήτως του νομίσματος.


real.gr