«Οι επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην οικονομία της Κύπρου στην χώρα μας είναι ελεγχόμενες και οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως εξασφαλισμένες» δήλωσε αποκλειστικά στο Real.gr ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών συνιστούν ψυχραιμία καθώς επαναλαμβάνουν πως στην χώρα μας υπάρχει οικονομική σταθερότητα την οποία επιβεβαιώνουν σχεδόν καθημερινά με δηλώσεις τους ευρωπαίοι αξιωματούχοι, «ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει εφησυχασμός. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση» λένε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζουν μάλιστα τόσο τις δηλώσεις του Β. Σόιμπλε  όσο και του εκπροσώπου του Ο. Ρεν.  Ο Σάιμον Ο΄Κόνορ επισήμανε ότι στην Ελλάδα δημιουργήθηκε το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, με χρηματοδοτική ικανότητα 50 δισ. ευρώ και με στόχο να εγγυηθεί την ανακεφαλοποίηση και τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα. Υπογράμμισε ότι το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας διασφάλισε με επιτυχία ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και ως εκ τούτου έχουν σταθερές δραστηριότητες. Σημείωσε δε ότι η πλήρης ανακεφαλοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο μηνών.

Ποιες είναι όμως οι επιπτώσεις που αναφέρει στην δήλωση του στο Real.gr ο Γιάννης Στουρνάρας; Εκείνο που σύμφωνα με πληροφορίες ανησυχεί κυρίως την ηγεσία του υπουργείο Οικονομικών είναι μείωση που θα υπάρξει στις εξαγωγές από τις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο καθώς εκτιμάται πως θα χαθεί ρευστότητα.

Όσον αφορά την πτώση στο χρηματιστήριο, πηγές από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως αποτυπώνει το κλίμα που υπάρχει «ωστόσο το χρηματιστήριο δεν είναι ο καθρέφτης της αγοράς» σημειώνουν.

Παράλληλα συνομιλητές του Γιάννη Στουρνάρα τόνιζαν για τις εξελίξεις στην Κύπρο πως το σημαντικό είναι πως η χώρα παρέμεινε στο ευρώ επισημαίνουν όμως ότι ίσως δεν θα έπρεπε να είχε απορριφθεί από την κυπριακή βουλή η πρώτη πρόταση που είχε κάνει το Eurogroup.

Όλο το βάρος της κυβέρνησης πέφτει πλέον πάνω στην προετοιμασία για την άφιξη της τρόικας που θα γίνει πιθανότατα στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Όπως αποκάλυψε από χθες το Real.gr ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή σε όλους τους υπουργούς που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών να κλείσουν τα μέτωπα που υπάρχουν με την τρόικα προκειμένου να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος και να υπάρξει τελική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

 

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook