Στο ιταλικό προεδρικό μέγαρο χωρίς απτά αποτελέσματα επιστρέφει την Πέμπτη ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ο οποίος «βρήκε τοίχο» την Τετάρτη στους γερουσιαστές του κινήματος M5S που δεν προτίθενται να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. «Δεν βλέπει την ώρα» να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία ο Μάριο Μόντι.

Ο Mπερσάνι του PD, το οποίο κυριαρχεί με διαφορά στη Βουλή αλλά όχι στην κατακερματισμένη Γερουσία, πήρε αρνητική απάντηση την Τετάρτη από τους αντιπροσώπους των «Γκριλίνι» στο ενδεχομένο να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης ή την ανοχή τους: «Θα ψηφίσουμε \”όχι\”» είπε ο Βίτο Κρίμι, αποκλείοντας επίσης αποχή από την ψηφοφορία.

Κατά τη συνάντηση, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος (Pd) δήλωσε ότι «μόνο ένας ψυχικά ασθενής θα είχε διακαή πόθο να κυβερνήσει αυτή τη στιγμή». Και συνέχισε: «Θέλω να είμαι σαφής. είμαι έτοιμος να αναλάβω μία τεράστια ευθύνη, αλλά ζητώ από όλους τους άλλους να αναλάβουν λίγη και οι ίδιοι».

Το οριστικό «όχι» των γερουσιαστών του M5S την Τετάρτη ακολούθησαν τα… γαλλικά του Μπέπε Γκρίλο, που προκάλεσαν την αγανάκτηση του Μπερσάνι.

Ο Ναπολιτάνο θα κληθεί να αποφασίσει εάν ο εντολοδόχος πρωθυπουργός μπορεί να παρουσιαστεί ενώπιον του Κοινοβουλίου για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ή σε περίπτωση που κρίνει ότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, θα επιλέξει πιθανώς ένα νέο πρόσωπο, ίσως ξανά έναν τεχνοκράτη, που θα κληθεί να συγκροτήσει μεταβατική κυβέρνηση.

Στη θέση του πρωθυπουργού παραμένει, μέχρι την ανάληψη της νέας κυβέρνησης, ο Μάριο Μόντι. Ο ιταλός πρωθυπουργός φάνηκε να συμμερίζεται την άποψη του Μπερσάνι -που είπε ότι στην παρούσα φάση «μόνο ένας τρελός θα ήθελε να κυβερνήσει την Ιταλία»- λέγοντας και ο ίδιος πως αυτός και η κυβέρνησή του «ανυπομονεί να απαλλαγεί των καθηκόντων της».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook