Μιλώντας στο δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε τη δυσφορία του για τις διαφιλονικούμενες δηλώσεις του διαδόχου του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Με ενοχλεί όταν κανείς συμπεριφέρεται λες και ο τρόπος με τον οποίο επιχειρήθηκε να επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα ισχύει ως μοντέλο για μελλοντικά σχέδια διάσωσης», τόνισε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ για να προσθέσει ότι «δεν πρόκειται για μοντέλο. Δεν επιτρέπεται να δίνουμε την εντύπωση ότι μελλοντικά οι καταθέσεις δεν θα είναι ασφαλείς στην Ευρώπη. Δεν επιτρέπεται να δίνουμε την εντύπωση ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να επενδύουν τα χρήματά τους στην Ευρώπη».

Λουξεμβούργο όπως Κύπρος;

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου απέρριψε δε κάθε παραλληλισμό της Κύπρου με το Λουξεμβούργο, παρά το γεγονός ότι η χώρα του έχει επίσης έναν υπερτροφικό τραπεζικό τομέα σε σχέση με τις οικονομικές του επιδόσεις.

«Δεν υπάρχουν παραλληλισμοί μεταξύ Κύπρου και Λουξεμβούργου και δεν θα επιτρέψουμε να μας επιβάλλουν τέτοιους παραλληλισμούς». Στο Λουξεμβούργο, όπως διευκρίνισε, δραστηριοποιούνται κυρίως θυγατρικές ευρωπαϊκών τραπεζών. «Δεν προσελκύουμε ρωσικό χρήμα με υψηλά επιτόκια», σημείωσε ο κ. Γιούνκερ.

Σταϊνμάγερ: η Κύπρος δεν αποτελεί μοντέλο

Τις απόψεις Γιούνκερ φαίνεται πως συμμερίζεται και ο επικεφαλής της Κ.Ο. των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών. Σε συνέντευξή του προς το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ υπογραμμίζει ότι «το κυπριακό σχέδιο είναι σωστό, εντούτοις θα πρέπει να παραμείνει μεμονωμένη περίπτωση».

«Το υπάρχον πακέτο μέτρων διασφαλίζει ότι οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα εν μέρει αμφιλεγόμενα επιχειρηματικά τους μοντέλα». Την ίδια ώρα όμως, όπως είπε, προστατεύονται οι μικρές περιουσίες.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook