Συζήτηση από μηδενικής βάσης του κειμένου της Διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε χθες, ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Γραμματείας του κόμματος, που διεκόπη πάντως λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης του Αλέξη Τσίπρα και θα συνεχιστεί την επόμενη Τρίτη.

Στην πραγματικότητα, το Αριστερό Ρεύμα ζήτησε την ενσωμάτωση της Διακήρυξης στο κείμενο Πολιτικών Θέσεων του Συνεδρίου προκειμένου να μπορεί να τροποποιηθεί, με τους προεδρικούς πάντως να αντιπαραβάλουν την ανάγκη η ψηφισμένη στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη Διακήρυξη να αποτελέσει το κείμενο-βάση συζήτησης και εφόσον υπάρξουν αλλαγές κατά τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου, να κληθεί να τις εγκρίνει το Συνέδριο. Στην επιμονή του Παναγιώτη Λαφαζάνη μάλιστα, υπήρξε η αντιπρόταση να ενσωματωθούν στο κείμενο Πολιτικών Θέσεων τα σημεία εκείνα που αφορούν στις τρέχουσες εξελίξεις, όχι όμως και αυτά που περιγράφουν τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του κόμματος. Εμμένοντας στην άποψή του ο επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος, έθεσε το ζήτημα σε ψηφοφορία, την οποία όμως έχασε με εννέα ψήφους έναντι 12 εκείνων που υποστήριζαν την πρόταση Τσίπρα.

Και ενώ, υπό αυτές τις συνθήκες η όποια εσωκομματική αντιπαράθεση απλώς αναβλήθηκε για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, που καθορίστηκε να γίνει στις 13-14 Απριλίου και το συνέδριο (η ημερομηνία του οποίου αναμένεται να αποφασιστεί στην ΚΠΕ, με τον Αλέξη Τσίπρα πάντως να εισηγείται χθες τη διεξαγωγή του στις 4-7 Ιουλίου, συγκεκριμένα σημεία της τοποθέτησης του Αλέξη Τσίπρα χθες, έδειξαν να ικανοποιούν την αριστερή πτέρυγα του κόμματος. Μεταξύ αυτών, η επιλογή του να διαβάσει ένα συγκεκριμένο απόσπασμα της Διακήρυξης που αφορά στο «όχι» του κόμματος στο μνημόνιο και η αναφορά του ότι \”θα το πάμε μέχρι τέλους\”», μην υποκύπτοντας σε πιέσεις και εκβιασμούς και δίνοντας προτεραιότητα στην επιβίωση του λαού και τη σωτηρία της κοινωνίας. Η όλη αναφορά του άλλωστε, ερμηνεύθηκε από στελέχη του Ρεύματος ως θέση για «καμία θυσία για το ευρώ», με κάποιους να θυμίζουν και την έκφραση του εκπροσώπου Τύπου Πάνου Σκουρλέτη «πάση θυσία για τίποτα και σε τίποτα, προφανώς όχι και για το ευρώ», λίγες ώρες νωρίτερα, μιλώντας στον Real FM.

Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την επιλογή του κόμματος για επαναθεμελίωση της λύσης εντός Ευρωζώνης, μην υιοθετώντας την στρατηγική της εθνικής αναδίπλωσης, παρατηρώντας πάντως πως η βιωσιμότητα της ίδιας της Ευρωζώνης τίθεται πλέον εν αμφιβόλω λόγω της βαθιάς κρίσης… Αναφέρθηκε εξάλλου, στα «συστημικά χαρακτηριστικά» της τελευταίας, άποψη που είχε από νωρίς διατυπώσει το κόμμα, κόντρα σε όσους επιχειρούσαν να δημιουργήσουν την αίσθηση «αθροίσματος προβληματικών οικονομιών». Αναφερόμενος στην επιλογή των κυρίαρχων δυνάμεων στην Ευρωζώνη σε σχέση με την Κύπρο, υποστήριξε ότι δίνει νέες διαστάσεις, δεδομένου ότι πλέον αμφισβητείται και η αξιοπιστία των τραπεζών, πράγμα που κατά τον ίδιο δημιουργεί «στρατηγικό αδιέξοδο» στις δυνάμεις αυτές. Επέμεινε πάντως πως το «όχι» του κυπριακού κοινοβουλίου αποτελεί παρακαταθήκη για τις εξελίξεις στο μέλλον, τονίζοντας μάλιστα πως «έχει σημασία ποιος το λέει», αφού δεν ήταν αμιγώς αντιμνημονιακές οι δυνάμεις που το υποστήριξαν, αλλά και ποιος το διαπραγματεύεται, δεδομένου ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης είχε ήδη ταχθεί υπέρ του «ναι»… Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμα στις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ παραδέχθηκε πως τα πράγματα στην Κύπρο είναι πλέον «πολύ δύσκολα».

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook