Βιβλικές εικόνες μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία από την επιδρομή ακρίδων στη Μαδαγασκάρη, που έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τον τοπικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), το 60% του πληθυσμού απειλείται με σοβαρό επισιτιστικό πρόβλημα, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση θα πρέπει να δαπανήσει περίπου 41 εκατ. ευρώ προκειμένου να καταπολεμήσει την επιδρομή του συγκεκριμένου εντόμου. Τα πρώτα προβλήματα είχαν κάνει την εμφάνισή τους μέσα στο 2012, ωστόσο η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά μετά την εμφάνιση ενός κυκλώνα τον Φεβρουάριο του 2013. Η έντονη βροχόπτωση σε συνδυασμό με την υγρασία δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για την αναπαραγωγή μιας ακόμα γενιάς ακρίδων, με αυτά τα καταστροφικά αποτελέσματα.

1. Το θηλυκό εναποθέτει τα αυγά του μέσα στο έδαφος και τα καλύπτει μ\’ έναν ειδικό προστατευτικό αφρό.

2. Ύστερα από δύο εβδομάδες τα αυγά εκκολάπτονται και οι πρώτες ακρίδες βγαίνουν στην επιφάνεια. Είναι οι λεγόμενες «μοναχικές ακρίδες». Έχουν πράσινο χρώμα και δεν μπορούν να πετάξουν.

3. Εφόσον ο αριθμός τους πολλαπλασιαστεί και φθάσουν έναν συγκεκριμένο πληθυσμό, τότε αλλάζουν χρώμα (καφέ ανοιχτό) και αρχίζουν να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο, ακολουθώντας την ίδια κατεύθυνση.

4. Οι ενήλικες ακρίδες σχηματίζουν σμήνη και αρχίζουν τις καταστροφικές επιδρομές στους αγρούς.Πρόκειται για τη χειρότερη μάστιγα που έχει χτυπήσει ποτέ το νησί του Ινδικού Ωκεανού από τη δεκαετία του ’50 και σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC τότε χρειάστηκαν συνολικά 17 χρόνια μέχρι η κατάσταση να εξομαλυνθεί και τα επίπεδα σοδειάς να επιστρέψουν σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Ήδη, σε έκθεσή της η FAO αναφέρει ότι πάνω από το 50% της καλλιέργειας ρυζιού έχει επηρεαστεί από το συγκεκριμένο φαινόμενο, σε μια χώρα όπου το 85% του πληθυσμού ζει με κάτω από ένα δολάριo την ημέρα.Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 22 εκατ. άνθρωποι ζουν στη Μαδαγασκάρη.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook