Άχρωμη, άνευρη και άγευστη ήταν η 45λεπτη εφ΄όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξη του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, όπως πικρόχολα τη σχολίασε ο γαλλικός Τύπος.

Την ώρα που μόλις το 22% των Γάλλων  θεωρεί τον Ολάντ καλό πρόεδρο, ο ένοικος των Ηλυσίων προσπάθησε να πείσει τους συμπολίτες του ότι η πολιτική που ακολουθεί είναι ο σωστός δρόμος για να βγει η χώρα από τον οικονομικό Γολγοθά. Μάταια όμως. «Ο Φρανσουά Ολάντ παραείναι συνηθισμένος για να πείσει», γράφει στην ιστοσελίδα της η αριστερή «Liberation» αναφερόμενη στη χθεσινή απογοητευτική εμφάνιση του Γάλλου προέδρου. 

«Η παραμονή στη λιτότητα οδηγεί την Ευρώπη σε έκρηξη», διεμήνυσε ο Ολάντ δίχως όμως να παρουσιάσει την πολιτική του η οποία βασίζεται στη ανάπτυξη. Αναφερόμενος στον γαλλογερμανικό άξονα, τόνισε ότι μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού υπάρχει αυτή τη στιγμή μία «φιλική ένταση».

 Το θέμα, όμως, που κυριάρχησε στην συνέντευξη που παραχώρησε χτες το βράδυ στο κανάλι «France 2» με συντονιστή τον γνωστό δημοσιόγράφο Νταβίντ Πουζαντάς, ήταν η προεκλογική «σημαία» του,  δηλαδή ο φόρος – μαμούθ που είχε εξαγγείλει για τα ανώτατα εισοδηματικά στρώματα τον οποίο όμως απέρριψε το Συνταγματικό Δικαστήριο . Βάζοντας νερό στο κρασί του , ο ένοικος των Ηλυσίων επεσήμανε χτες πως το φόρο αυτό θα κληθούν να τον καταβάλουν οι επιχειρήσεις για μισθούς άνω του ενός εκ. ευρώ. 

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι δεν θα επιβληθούν άλλοι φόροι φέτος και ότι δεν προβλέπονται αυξήσεις φόρων για το 2014.

«Πολλές προθέσεις, λίγες λεπτομέρειες», γράφει η «Le Monde» σχολιάζοντας πως ο Γάλλος πρόεδρος το μόνο που έδωσε ήταν πολλή από τη φιλοσοφία του… «Το βράδυ, της Πέμπτης ο πρόεδρος δεν είπε στους Γάλους πόσο θα παρέμβει στις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα και απλά ανακοίνωσε ξανά τις πολιτικές του, αλλά για τα μέτρα θα πρέπει να περιμένουμε κι άλλο», προσθέτει η εφημερίδα.

Την ίδια ώρα, η αριστερή «Liberation» επισημαίνει στον πρωτοσέλιδό τίτλο της:  «Μέχρι τώρα όλα πάνε στραβά, αλλά εμπρός για το 2015».

«Κανείς δεν περίμενε συγκλονιστικές ανακοινώσεις, αλλά τουλάχιστον κάτι παραπάνω από αντιδράσεις απέναντι στην κρίση, και μετά από μία ώρα, δεν υπήρχε ούτε το ένα ούτε το άλλο», γράφει η εφημερίδα΄υπογραμμίζοντας ότι επρόκειτο για μία συνέντευξη άνοστη και μπανάλ…

Από την πλευρά της, η «Le Figaro» υποστηρίζει ότι η γαλλική προεδρία είχε προειδοποιήσει πως δεν θα υπήρχαν μεγάλες εξαγγελίες στην συνέντευξη. «Πιστός στους μέχρι τώρα τόνους που έχει κρατήσει, ο Ολάντ δεν είπε καμία λέξη πιο φωναχτά από την άλλη και ουσιαστικά είπε πως μία πολιτική που σήμερα δεν λειτουργεί, ίσως λειτουργήσει κάποια μέρα».

Τις χαμηλές προσδοκίες των Γάλλων επισημαίνει και η εφημερίδα Humanite σχολιάζοντας πως οι αναφορές του Ολάντ εναντίον της ανεργίας είναι «σιωπηρές μπροστά στις κραυγές οργής σε όλη τη χώρα».

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook