Τη σημασία της ύπαρξης μίας τράπεζας ειδικού σκοπού για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επισήμανε την Παρασκευή η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) Χριστίνα Σακελλαρίδη, μιλώντας στο συνέδριο Greek exports forum 2013.

Όπως τόνισε η κ. Σακελλαρίδη, προς αυτή την κατεύθυνση ο Σϋνεδεσμος θα αναλάβει πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα.

Ακόμη, η επικεφαλής του ΠΣΕ σημείωσε ότι το κόστος της γραφειοκρατίας είναι 45% για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Στην προσπάθεια της ΕΣΕΕ για να δημιουργηθεί μια αναπτυξιακή τράπεζα μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης.

Ζήτησε τη γνώμη του αναπληρωτή διευθυντή διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης κ. Μπαρτζώκα εάν είναι καλύτερα να δημιουργηθεί μια νέα τράπεζα για τους μικρομεσαίους, ίσως με έδρα το Λουξεμβούργο ή να αγοραστεί μια άδεια π.χ. της Λαϊκής Τράπεζας ή να μετεξελιχθεί σε τράπεζα μικρομεσαίων -ειδικού σκοπού- μία συνεταιριστική τράπεζα προκειμένου να διοχετευτούν όσο το δυνατόν νωρίτερα χρήματα στην αγορά.

Ο κ. Μπαρτζώκας σημείωσε ότι «η πρωτοβουλία των αντεγγυήσεων πρέπει να περάσει στην πράξη όσο το δυνατόν γρηγορότερα με τις δεδομένες δομές, με τους συστημικούς παίκτες, για να μη χαθεί χρόνος».

Ο κ. Κορκίδης σημείωσε ότι υπάρχουν σε αυτή τη χρονική συγκυρία προβλήματα με τις εξαγωγές μας στην Κύπρο, αλλά υπάρχουν σημαντικές περιθώρια στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των δυο πλευρών να στηρίξουν οι ελληνικές τράπεζες του κύπριους επιχειρηματίες και να αυξηθούν και οι δικές μας εξαγωγές στην Κύπρο.

«Η εποχή της χαμηλής τιμής για τα ελληνικά προϊόντα έχει περάσει οριστικά, στόχος πλέον είναι να είμαστε ανταγωνιστικοί ως προς την ποιότητα», είπε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας.

Ο υφυπουργός είπε ότι η «Μεγάλη Ιδέα» της εποχής μας είναι η αλλαγή του μοντέλου οικονομίας μας από αυτό της εσωτερικής κατανάλωσης σε αυτό των εξαγωγών και για να επιτευχθεί αυτό, η αξιοπιστία της πολιτικής και οικονομικής διπλωματίας είναι στόχος της κυβέρνησης.

Ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών Π. Μίχαλος, σημείωσε ότι η ενιαία γραμμή όλων των φορέων που ασχολούνται με τις εξαγωγές ώστε να λειτουργούν συντονισμένα, να μειώνονται οι δαπάνες και να υπάρχει συνένωση αρμοδιοτήτων απαιτεί ευδιάκριτη δομή στο εσωτερικό σύστημα, όπως αυτή έχει οριστεί από το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς και παρεμβάσεις στο εξωτερικό.

Το θέμα του συντονισμού όλων των φορέων δημόσιων και μη, που ασχολούνται με τις εξαγωγές , αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της εξαγωγικής προσπάθειας όπως σημείωσε ο κ. Δούκας Μαρινόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο αναπληρωτής διευθυντής Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Αντ. Μπαρτζώκας, σημείωσε ότι υπάρχει συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην Ελλάδα για να ξεπεραστεί το πρόβλημα των αντεγγυήσεων.

Μέσα στον Απρίλιο υπογράφεται η σύμβαση με τις τράπεζες και το Μάιο θα ανακοινωθούν οι πλήρεις προδιαγραφές του προγράμματος που θα «τρέξει» από κοινού από τους δύο κορυφαίους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Σημείωσε ότι έχει εντοπιστεί το πρόβλημα της προχρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων και θα εκπονηθεί σχετικό Πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες. Οι προδιαγραφές θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνο. Πρόσθεσε όμως ότι οι αντεγγυήσεις είναι αποφασιστικής σημασίας για την οικονομία μας.

in.gr/Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook