Ο κλάδος των κατασκευών έχει πολλά προβλήματα και κατά βάση δίκαια αιτήματα, αλλά η μόνη διαφορά μεταξύ επιχειρηματιών – κατασκευαστών και του γενικού γραμματέα Δημοσίων Έργων είναι, ότι ο κ. Σιμόπουλος βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο, ενώ ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ Γιώργος Βλάχος, το βλέπει μισοάδειο.

Με αυτή την τοποθέτηση άρχισε την ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), ο γ.γ. Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν επίκαιρα ζητήματα όπως η παράταση ισχύος των πτυχίων ΜΕΕΠ, οι δείκτες βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, η μείωση των πρόσθετων εγγυήσεων, η θέσπιση παραβόλου για την υποβολή ένστασης, προβλήματα που αντιμετωπίζονται με νομοθετικές διατάξεις που θα ψηφιστούν ως τις 5 Απριλίου.

Ο κ. Σιμόπουλος επανέλαβε ότι έως τέλος Ιουνίου στόχος είναι να λειτουργήσει το σύστημα ηλεκτρονικής δημοπράτησης των έργων, το οποίο συνιστά ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της διαφάνειας. Ήδη, εδώ και ένα μήνα αναρτώνται στο Διαδίκτυο όλοι οι διαγωνισμοί για έργα και προμήθειες, κάτι όμως που δεν συμβαίνει με τα υπόλοιπα υπουργεία.

Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΣΑΤΕ για την καθιέρωση του συστήματος αναλυτικών τιμολογίων και ενός σύγχρονου αδιάβλητου και αντικειμενικού τρόπου αναθεώρησης των τιμών, «με δυο λόγια, την καθιέρωση και στη χώρα μας όσων ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση» όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ Γιώργος Βλάχος, ο Γ.Γ. Δημοσίων Έργων εξήρε την πρωτοβουλία και υποσχέθηκε να ξεκινήσει αμέσως διάλογος επ\’ αυτού του θέματος.

Το ίδιο υποσχέθηκε να γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα με τις προτάσεις του ΣΑΤΕ για την άμεση απλοποίηση και προσαρμογή της νομοθεσίας που διέπει τα δημόσια έργα στη χώρα μας στα Ευρωπαϊκά δεδομένα (FIDIC).

Νωρίτερα, ο κ. Βλάχος, μιλώντας κατά την έναρξη της Συνέλευσης, τόνισε ότι τα ίδια προβλήματα επισημαίνονται τα τελευταία χρόνια, όμως πλέον «δεν πάει άλλο» και πρόσθεσε:

«Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η εξαμηνιαία έκθεση του ΣΑΤΕ για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο των κατασκευών στη χώρα μας και, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργαζόμαστε, η εξέλιξη, από κάθε άποψη, είναι δραματική».

Μίλησε για αλυσιδωτές και με γεωμετρική πρόοδο αυξανόμενες επιπτώσεις που έχουν τα προβλήματα του κλάδου στο σύνολο της οικονομίας. Προβλήματα απ’ τα οποία απορρέει σε μεγάλο βαθμό η δίχως προηγούμενο οικονομική ύφεση – για 6o συνεχόμενο χρόνο – με τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις, κυρίως λόγω της εκτίναξης της ανεργίας σε ποσοστά που δεν έχουν καταγραφεί ξανά τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Όμως ο ΣΑΤΕ δεν θέλει μόνο έργα. Επιθυμεί ένα διαφορετικό «τοπίο» στο οποίο θα υλοποιούνται τα δημόσια έργα στη χώρα μας στο εξής: πριν απ\’ όλα με διαφάνεια, την πλήρη αξιοποίηση, δηλαδή, του διαδικτύου, ώστε να δημοσιοποιούνται όλα τα στοιχεία των έργων και να είναι εφικτή η παρακολούθηση σε όλες τις φάσεις τους, τόσο από τις ανά περίπτωση αρχές, όσο και από τους πολίτες.

Ο κ. Βλάχος κατήγγειλε την επίσκεψη της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε εταιρεία και συνδέσμους, κάτι που αποτελεί επίθεση κατά του κλάδου, στιγματίζει τους «κακούς εργολάβους» που λειτουργούν σε βάρος του «καλού κράτους».

Μόνο που το «καλό κράτος» με το περιβόητο μικτό σύστημα, ενοποιεί άσχετα τεχνικά έργα, αυξάνει τις απευθείας αναθέσεις σαλαμοποιώντας τα έργα με τα γνωστά 45άρια, επιτρέποντας μεθοδεύσεις που οδηγούν στην ανάθεση έργων με πελατειακά κριτήρια.

Στη συνέλευση τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης που προέβλεψε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα για τις εργοληπτικές εταιρείες, επειδή, πέραν της συνεχιζόμενης ύφεσης στην οικονομία, προωθείται η αναδρομική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και η ενεργοποίηση της πρόβλεψης για 2-3‰ επί του τζίρου των επιχειρήσεων ως πόρο του ΟΑΕΔ.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, πρότεινε να ληφθούν άμεσα τα εξής μέτρα:
-Καθορισμός μέγιστου ύψους στις εκπτώσεις που δίνονται κατά τις δημοπρατήσεις.

-Μαζική εγγραφή στο μητρώο του ΤΕΕ με ταυτόχρονη διαγραφή από τα Εμπορικά και Βιοτεχνικά Επιμελητήρια.

-Απαίτηση να περιέλθουν στη λειτουργία και τον έλεγχο του ΤΕΕ και των οργανώσεων των εργοληπτών και μελετητών, τα αντίστοιχα μητρώα.

Στη γενική συνέλευση εκπροσωπήθηκαν περισσότερες από 180 εταιρείες – μέλη του ΣΑΤΕ.

voria.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook