Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα-Παρασκευή στις συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα σε υποστηρικτές του κυριότερου ισλαμικού κόμματος και δυνάμεις της αστυνομίας στο Μπανγκλαντές.

Σύμφωνα με την αστυνομία οι τρεις θάνατοι σημειώθηκαν στη βόρεια περιοχή Τσαπάι Ναουμπγάντζ, όπου αστυνομικοί άνοιξαν πυρ αμυνόμενοι όταν τους επιτέθηκαν ακτιβιστές του Ισλαμικού Κόμματος του Μπανγκλαντές.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας Μπασίρ Άχμεντ είπε ότι η επίθεση σημειώθηκε ενώ οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να συλλάβουν ανθρώπους που συμμετείχαν σε βανδαλισμούς στο πλαίσιο των διαμαρτυριών για την καταδίκη ενός ηγέτη των ισλαμιστών για εγκλήματα πολέμου τον περασμένο μήνα.

«Αναγκαστήκαμε να ανοίξουμε πυρ σε αυτοάμυνα αφού τουλάχιστον 17 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις σημερινές επιθέσεις», είπε, προσθέτοντας πως συνελήφθησαν 25 άνθρωποι για τη συμμετοχή τους σε επιθέσεις εναντίον ενός ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου και άλλων εγκαταστάσεων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας την 1η Μαρτίου.

Η ηγετική ομάδα του Ισλαμικού Κόμματος του Μπανγκλαντές κάλεσε σε 24ωρη απεργία στην περιοχή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις «υπερβολές της αστυνομίας».

Δύο ακόμα πολίτες σκοτώθηκαν σε παρόμοια επεισόδια στην περιοχή Σιρατζγκάντζ, 195 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, σύμφωνα με έναν αξιωματικό της αστυνομίας.

Τουλάχιστον 95 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την 28η Φεβρουαρίου μετά την καταδίκη του αντιπροέδρου του Ισλαμικού Κόμματος του Μπανγκλαντές, Ντελαβάρ Χοσάιν Σαγίντι, σε θάνατο για εγκλήματα πολέμου κατά την διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας, το 1971.

Ο ισλαμιστής ηγέτης καταδικάστηκε για φόνους, βιασμούς, λεηλασίες και προσηλυτισμούς ινδουιστών στο Ισλάμ δια της βίας κατά την διάρκεια του πολέμου του 1971, όταν εκτιμάται ότι συνολικά 3 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους. Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για μια δίκη με πολιτικά κίνητρα.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook