Την Τουρκία επέκρινε η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) την Παρασκευή για την απέλαση 130 προσφύγων. Ζήτησε μάλιστα από την Τουρκία να διεξάγει έρευνα για τις ταραχές που πυροδότησαν την αναγκαστική, σύμφωνα με μαρτυρίες, επιστροφή στην πατρίδα τους Σύρων προσφύγων.

Η Τουρκία αρνήθηκε χθες ότι συνέλαβε και απέλασε εκατοντάδες Σύρους πρόσφυγες, ύστερα από τις συγκρούσεις στον καταυλισμό Σουλεϊμανσάχ, στην περιοχή της μεθορίου.

Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επανέλαβε την αρχή ότι ο αναγκαστικός επαναπατρισμός παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τόνισε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «τιμωρία ή αποτρεπτικός παράγοντας».

«Η UNHCR δεν κλήθηκε από τις αρχές κατά τη διαδικασία επιστροφής για να ελέγξει τις διαδικασίες. Άνθρωποι υπό διεθνή προστασία που έχουν παραβιάσει νόμους στη χώρα υποδοχής υπόκεινται στις σχετικές εθνικές νομοθεσίες και δικαστικές διαδικασίες», δήλωσε η επικεφαλής εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας Μελίσα Φλέμιγκ σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις της στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Η επιστροφή στη χώρα προέλευσης, ακόμα και εθελοντικά, υπόκειται και αυτή σε κανόνες και διαδικασίες, καθώς οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να αντιμετωπίσουν κινδύνους κατά την επιστροφή τους», πρόσθεσε η Φλέμιγκ.

Οι πρόσφυγες επέστρεψαν σε περιοχές της βόρειας Συρίας που ελέγχουν αντικαθεστωτικοί αντάρτες, ενώ η UNCR δεν έχει άμεση πρόσβαση στην περιοχή και δε γνωρίζει τι έχουν απογίνει.

Δυο Σύροι πρόσφυγες που παραμένουν στον καταυλισμό και ένας αξιωματούχος του καταυλισμού δήλωσαν ότι οι πρόσφυγες απελάθηκαν. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι ταραχές προκλήθηκαν μετά τις διαμαρτυρίες για το θάνατο ενός αγοριού σε σκηνή εξαιτίας βραχυκυκλώματος.

Μάρτυρες είπαν ότι εκατοντάδες Σύροι οδηγήθηκαν με λεωφορεία στα σύνορα ύστερα από συγκρούσεις στον καταυλισμό Σουλεϊμανσάχ, στη διάρκεια των οποίων πρόσφυγες επετέθησαν με πέτρες εναντίον της τουρκικής στρατιωτικής αστυνομίας, η οποία απάντησε κάνοντας χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι 130 άνθρωποι τους οποίους «κατέγραψε η κάμερα παρακολούθησης» να «συμμετέχουν στις προκλήσεις», επέστρεψαν εθελοντικά στη Συρία, είτε γιατί δεν ήθελαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τη δικαιοσύνη ή φοβούμενοι αντιποίνων από άλλους πρόσφυγες.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook