Τα κοσμήματα κατασκευάζονται συνήθως από ακριβά και πολύτιμα υλικά, όπως χρυσό και ασήμι. Και όμως, τα δαχτυλίδια του αυστριακού Τόμας Χάουζερ παρόλο που κατασκευάζονται από… μπετό, απέσπασαν βραβείο σχεδιασμού!

Για την κατασκευή των ασυνήθιστων μπιζού βασίζεται σε μια τεχνική που ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Βιέννης. Με τον τρόπο αυτό, οι επιστήμονες απέδειξαν ότι το άχαρο και γεμάτο σβώλους σκυρόδεμα μπορεί να εξευγενιστεί, τόσο που να κοσμεί ένα δάχτυλο. Οι ξεχωριστές δημιουργίες του Χάουζερ απέσπασαν βραβείο στο διαγωνισμό σχεδιασμού «Red Dot Design Award».

«Πολλοί άνθρωποι φαντάζονται ότι το κοσμήματα από μπετόν θα πρέπει να είναι πολύ βαριά, όμως στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο», τόνισε ο Τόμας Χάουζερ.

Το μπετόν που χρησιμοποιεί, ζυγίζει περίπου 2,3 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό, ενώ ο ίδιος όγκος χρυσού (του κοινού υλικού των κοσμημάτων) έχει τουλάχιστον επταπλάσιο βάρος. Αυτό σημαίνει ότι το υλικό είναι ιδανικό για σχέδια μεγάλων κοσμημάτων, ώστε να μην είναι βαριά.

Τα πρωτότυπα κοσμήματα αποτελούνται από ένα μείγμα του μπετόν και του παλλάδιου. «Το μπετόν έχει απίστευτα όμορφη αισθητική. Ως υλικό, μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα από ό,τι νομίζετε», δήλωσε ο κατασκευαστής κοσμημάτων.

Αρχικά, κατασκευάζεται ο σκελετός του κοσμήματος από το πολύτιμο μέταλλο παλλάδιο και, στη συνέχεια, διάφορα στρώματα μπετόν προστίθενται από πάνω.

«Δεν θέλουμε να χάσουμε τη διακριτή οπτική εμφάνιση του υλικού, ώστε οι άνθρωποι να το αναγνωρίζουν πάντα ως μπετόν. Την ίδια στιγμή, στόχος μας είναι να δημιουργούμε ελκυστικά σχέδια. Το να πετύχουμε αυτή την ισορροπία, είναι η βασική καλλιτεχνική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε ο Τόμας Χάουζερ.

Η πρώτη ύλη του «ευγενούς μπετόν» προέρχεται από ένα νέου τύπου ειδικό μείγμα σκυροδέματος που δημιούργησαν οι βιεννέζοι μηχανικοί με επικεφαλής τον Γιοχάνες Κιρνμπάουερ.

Το «ευγενές μπετόν», που ψεκάζεται πάνω στο κόσμημα σε διαδοχικά στρώματα, έχει πάχος συνήθως λίγο πάνω από ένα χιλιοστό. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, μετά τον ψεκασμό, το νέο υλικό γυαλίζεται, ώστε να γίνει στιλπνό. Για να διασφαλιστεί ότι εφαρμόζεται η σωστή αναλογία στο μείγμα του μπετόν, προηγούνται αρκετά πειράματα και γίνονται υπολογισμοί με τη βοήθεια προσομοιώσεων σε υπολογιστή.

\"\"

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook