Δικαστήριο της Νέας Υόρκης απέρριψε την Παρασκευή ένα «σημαντικό τμήμα» από τις κατηγορίες κατά μεγάλων τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των «Bank of America» και «Barclays», για το σκάνδαλο χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor.

«Μπορεί να φαίνεται περίεργο ότι απορρίπτουμε ένα σημαντικό τμήμα από τις κατηγορίες, αλλά νομικά η υπόθεση αυτή απ' ότι φαίνεται είναι αβάσιμη», ανέφερε η δικαστής Ναόμι Μπούκχβαλντ.

Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των Η.Π.Α. μεταξύ των οποίων τράπεζες από τις πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Κονέκτικατ, υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι ζημιώθηκαν από τη χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου Libor με αποτέλεσμα επηρεαστεί ένας μεγάλος αριθμός χρηματοοικονομικών προϊόντων, όπως τα καταναλωτικά και φοιτητικά δάνεια. Την ίδια στιγμή ενώ αναγνωρίζεται ότι ορισμένες τράπεζες που έχουν δεχτεί καταγγελία, έχουν ήδη συμφωνήσει να πληρώσουν πρόστιμα στις ρυθμιστικές Αρχές για να αποφύγουν τις ποινικές διώξεις, το δικαστήριο έκρινε ότι «μόνο λίγες κατηγορίες» μπορούν να εξεταστούν, απορρίπτοντας τις κατηγορίες για εκβιασμό και παραβίαση της ομοσπονδιακής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, καθώς έκριναν πως δεν έχουν αρκετά ισχυρή νομική βάση.

Μέχρι στιγμής, αρκετές από τις τράπεζες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο με το επιτόκιο Libor έχουν πληρώσει μεγάλα πρόστιμα για να αποφύγουν τις διώξεις από τις ρυθμιστικές Αρχές. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η «Royal Bank of Scotland», πλήρωσε περισσότερα από 600 εκατ. δολάρια στις βρετανικές και αμερικανικές Αρχές, ενώ το 2012, η ελβετική τράπεζα «UBS» συμφώνησε να καταβάλει 1,5 δισ. δολάρια στη Μεγάλη Βρετανία και τις Η.Π.Α., ενώ η «Barclays», η οποία οδήγησε στην αποκάλυψη του σκανδάλου, το καλοκαίρι του 2012, πλήρωσε πρόστιμο που ανήλθε στα 440 εκατ. δολάρια.

zougla.gr/Μάριος Βελέντζας