Ένα είδος ξινομυζήθρας είναι το πηχτόγαλο Χανίων, τυρί αλειφώδες, χωρίς συγκεκριμένο σχήμα ή περίβλημα. Διαφέρει από άλλες ξινομυζήθρες που φτιάχνονται στη Κρήτη, ως προς την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του.

Ενώ, λοιπόν, η ξινομυζήθρα που συνήθως βρίσκουμε στην αγορά φτιάχνεται από το τυρόγαλα που απομένει από την τυροκόμηση άλλων τυριών (γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα) με την προσθήκη μικρής ποσότητας γάλακτος, το πηχτόγαλο είναι «πρώτο τυρί», καθότι φτιάχνεται κατευθείαν από γάλα, πρόβειο ή μείγμα πρόβειου με λίγο γίδινο.

Για να τονίσουμε αυτήν ακριβώς τη διαφορά εδώ στα Χανιά το λέμε και γαλομυζήθρα. Μάλιστα, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ονομάστηκε και πηχτόγαλο Χανίων και κατοχυρώθηκε η ονομασία αυτή ως ΠΟΠ, με την προϋπόθεση το γάλα να είναι απ’ τα Χανιά.

Το πηχτόγαλο έχει υφή πυκνού γιαουρτιού και «ζωντανή» μυρωδιά φρέσκου γάλακτος. Η γεύση του είναι πλούσια, γεμάτη, βουτυρένια, με μιαν ανεπαίσθητη οξύτητα, αρκετή πάντως για να του δώσει ένταση.

Μοιάζει πολύ και με ένα άλλο τυρί ΠΟΠ του νησιού, το ξύγαλο Σητείας. Ως έχει, η λιποπεριεκτικότητα του είναι 18%, ενώ η υγρασία του αγγίζει το 60%.