Υλικά για 1 ταψί του φούρνου:

• ½ κιλό τρυφερό σπανάκι
• 2 πράσα μόνο το άσπρο μέρος
• 200 γραμ σέσκουλα
• 200 γραμ μυρώνια
• 200 γραμ λαγουδόχορτο
• 6 φρέσκα κρεμμυδάκια
• 1 ½ φλιτζ τσαγιού ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο
• 1 κουτ σούπας αλεύρι
• 2 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
• αλάτι, πιπέρι
• 200 γραμ φέτα προαιρετικά

Εκτέλεση:

Ετοιμάζετε τη γέμιση. Πλένετε καλά όλα τα χορταρικά. Ψιλοκόβετε το πράσο σε λεπτές ροδέλες. Ψιλοκόβετε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα ρίχνετε όλα σε μια λεκάνη.

Χοντροκόβετε το σπανάκι, τα σέσκουλα, τα μυρώνια και το λαγουδόχορτο. Τα ρίχνετε όλα μέσα στη λεκάνη με τα πράσα και τα κρεμμυδάκια, αλατίζετε καλά, ρίχνετε μια κουταλιά αλεύρι πασπαλιστό και αρχίζετε με τη παλάμη σας να πιέζετε τα χόρτα μέχρι να μαραθούν.

Ρίχνετε τον άνηθο ψιλοκομμένο, μπόλικο πιπέρι και περιχύνετε με 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο. Ανακατεύετε καλά τα χόρτα και τα αφήνετε να περιμένουν.

Σε περίπτωση που θέλετε να την κάνετε χορτοτυρόπιτα ρίξτε το τυρί θρυμματισμένο. Παίρνετε ένα φύλλο κρούστας, το λαδώνετε καλά και στην άκρη του φύλλου στη μεγάλη πλευρά βάζετε γέμιση καθ' όλο το μήκος.

Το τυλίγετε σε ρολό. Το ακουμπάτε στην εξωτερική πλευρά ενός στρογγυλού ταψιού. Συνεχίζετε το ίδιο δίνοντας σχήμα σαλίγκαρου στο φύλλο που βάζετε στο ταψί.

Όταν γεμίσει το ταψί το περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι και το ψήνετε στους 180ο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα φύλλα απ' όλες τις πλευρές. Η χορτόπιτα τρώγεται και ζεστή και κρύα.

Οι χορτόπιτες είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης, γιατί τα παλιά τα χρόνια πολύ τυρί μπορεί να μην υπήρχε, αλλά η φύση έδινε απλόχερα τα χόρτα της.