Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένας ένοπλος εισέβαλε χθες κι άνοιξε πυρ σε ένα μπαρ στο βόρειο Μεξικό, όπου καταγράφεται αναζωπύρωση της βίας που σχετίζεται με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Ο άνδρας, οπλισμένος με ένα ημιαυτόματο επιθετικό τουφέκι AK-47, σκότωσε τέσσερις πελάτες στο μπαρ και τρεις γυναίκες που εργάζονταν εκεί, είπε ένας εκπρόσωπος της εισαγγελίας στην πολιτεία Τσιουάουα, όπου σημειώθηκε το περιστατικό.

«Δεν έχει διευκρινιστεί εάν και κατά πόσον η επίθεση συνδέεται με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, αλλά από τον τύπο του όπλου που χρησιμοποιήθηκε, μπορεί να γίνει η υπόθεση αυτή», είπε ο εκπρόσωπος, Κάρλος Γκονσάλες.

Η επίθεση σημειώθηκε στην πόλη Τσιουάουα, την πρωτεύουσα της πολιτείας, στην οποία υπάγεται διοικητικά η Σιουδάδ Χουάρες, η οποία θεωρείτο μια από τις πιο επικίνδυνες πόλεις του κόσμου ως πρόσφατα.

Ο δράστης μπήκε στο μπαρ με το πρόσωπο καλυμμένο με μια μπαντάνα, είπε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Η Τσιουάουα είναι το πεδίο μιας ανελέητης σύγκρουσης ανάμεσα στο τοπικό καρτέλ της Χουάρες και το καρτέλ Σιναλόα του Χοακίν ‘Ελ Τσάπο’ Γκουσμάν, που προσπαθεί να ελέγξει την πόλη από την οποία περνά μια από τις κύριες οδούς διακίνησης ναρκωτικών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρά την αλλαγή κυβέρνησης τον Δεκέμβριο και τη νέα στρατηγική που υιοθετήθηκε —και προβλέπει να αποφεύγονται οι άμεσες συγκρούσεις με τα καρτέλ—, η βία στο Μεξικό εντείνεται τις τελευταίες εβδομάδες, με συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων, στην δυτική πολιτεία Μιτσοακάν και στο τουριστικό θέρετρο Κανκούν.

Σχεδόν 3.200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επεισόδια βίας τα οποία σχετίζονται με τις συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά κατά την διάρκεια των τριών πρώτων μηνών της κυβέρνησης του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Επί των ημερών του προκατόχου του, Φελίπε Καλδερόν (2006-2012), έχασαν τη ζωή τους 70.000 άνθρωποι και 27.000 ακόμη εξαφανίστηκαν σε επεισόδια που συσχετίζονται με την δράση των καρτέλ, σε μια από τις πιο αιματηρές περιόδους στη σύγχρονη ιστορία του Μεξικού.

protothema.gr από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook