Υλικά:

• 1 κιλό κυδώνια
• 500 γραμμάρια ζάχαρη
• χυμός λεμονιού
• 1 μικρό ματσάκι αρμπαρόριζα
• 8 φύλλα βασιλικού

Εκτέλεση:

Πλένουμε τα κυδώνια τρίβοντάς τα ελαφρά για να φύγει το εξωτερικό χνούδι. Ξεφλουδίζουμε τα κυδώνια, τα κόβουμε σε όγδοα, και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 3-4 κούπες νερό και 3 κουταλιές χυμό λεμονιού.

Τα φλούδια, τις καρδιές και τους σπόρους τα κρατάμε σε μια ξεχωριστή πιατέλα.

Όταν τελειώσουμε το καθάρισμα, προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να καλύπτει τα κυδώνια.

Σε ένα τούλι βάζουμε τα φλούδια, τις καρδιές και τους σπόρους, το δένουμε σφιχτά και το τοποθετούμε την κατσαρόλα με τα φρούτα.

Βράζουμε τα φρούτα, χωρίς να ανακατεύουμε, σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνουν πολύ μαλακά.

Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα κυδώνια να σταθούν για 24 ώρες.

Την επόμενη μέρα, σουρώνουμε τα φρούτα χωρίς να τα πιέσουμε καθόλου για να μη θολώσουμε το υγρό.

Βάζουμε το ζουμί των φρούτων μαζί με τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά.

Πριν δέσει εντελώς το ζελέ προσθέτουμε τα βότανα και 2 κουταλιές χυμό λεμονιού.

Ο πελτές θα είναι έτοιμος όταν μια σταγόνα του θα είναι συμπαγής. Για να βεβαιωθούμε, ρίχνουμε μια σταγόνα σ’ένα πιάτο και αυτή θα πρέπει να στέκεται χωρίς να απλώσει καθόλου.

Αφαιρούμε τα βότανα και βάζουμε τον ζεστό πελτέ σε γυάλινα βάζα που θα τα έχουμε από πριν αποστειρώσει.

Περιμένουμε να κρυώσει εντελώς ο πελτές πριν κλείσουμε τα βάζα με καπάκι.

Για να μαθαίνουν οι νεότεροι......................

H κυδωνιά, εγγενής στη δυτική Ασία και στη Μεσόγειο, οφείλει το όνομά της στην περιοχή Κυδωνία του Nομού Χανίων, όπου και ευδοκιμούσε κατά την αρχαιότητα.

Το "κυδώνιον μήλο" σύμβολο της αγάπης και της ευτυχίας ήταν ιερός καρπός της Αφροδίτης, θρυλείται δε ότι το μήλο της έριδας, που χάρισε ο Πάρις στη θεά ήταν κυδώνι!