Ονόματα ατόμων υψηλά ισταμένων στην κυπριακή κοινωνία περιλαμβάνονται στη λίστα που ο Γενικός Εισαγγελέας έχει στην κατοχή του και αφορά διαγραφές χρεών των ατόμων αυτών από τράπεζες.

Τα ποσά που διαγράφηκαν ανέρχονται, σύμφωνα με το Sigma Live, σε αρκετά εκατομμύρια, αν ληφθεί υπ' όψιν ότι η λίστα περιλαμβάνει 19 μόνον υποθέσεις που αφορούν σε διαγραφές δανείων ύψους πέραν των 10,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η "Σημερινή" κατέχει στοιχεία και για άλλες υποθέσεις διαγραφής δανείων, πέραν αυτών που έγιναν γνωστές μέσω της λίστας που δημοσιεύθηκε τόσο σε αθηναϊκές εφημερίδες όσο και σε ιστοσελίδες και στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, που προέρχονται από άτομα τα οποία έχουν πρόσβαση στα στοιχεία αυτά, ευνοϊκής μεταχείρισης έτυχαν και άλλα άτομα.

Τα "εξόφθαλμα" της αμαρτωλής λίστας

-Εταιρεία είχε φτάσει στο σημείο να αγοράσει μέχρι και παλάτι εκτός Κύπρου με δάνεια από τις δύο μεγάλες τράπεζες. Η αγορά όμως δεν πήγε καλά και η τράπεζα βρέθηκε εκτεθειμένη για πολλά εκατομμύρια. Αρκετά από αυτά τα χρήματα εισπράχθηκαν από άλλη εταιρεία η οποία είχε αναλάβει την ολοκλήρωση του παλατιού, ενώ τα υπόλοιπα διαγράφηκαν.

-Εταιρεία με στενούς κομματικούς δεσμούς είχε ζητήσει και πέτυχε διαγραφή χρεών για ξενοδοχεία που είχε κτίσει και τα οποία δεν πήγαν καλά.

-Επιχειρηματίας φίλα προσκείμενος σε πολιτικό κόμμα έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης, διαγράφηκαν δηλαδή δάνειά του ύψους εκατομμυρίων, εν γνώσει της τράπεζας ότι τα δάνεια τα οποία του χορηγήθηκαν δεν εχρησιμοποιούντο μόνο για τους σκοπούς της επιχείρησής του, αλλά και για στήριξη οργάνωσης που έχει στενούς δεσμούς με το κόμμα. Μάλιστα, από κάποιο σημείο και μετά οι πιέσεις που ασκούντο για διαγραφή των δανείων ήταν τόσο έντονες, που απειλήθηκαν και οι σχέσεις μεταξύ των δύο μερών. Ο επιχειρηματίας αυτός είχε συνάψει δάνεια και από δεύτερη τράπεζα, η οποία επίσης διέγραψε αρκετά από αυτά, όταν όμως έφθασε σε σημείο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις πιέσεις του για περαιτέρω «διευκολύνσεις», επήλθε πλήρης ρήξη, με αποτέλεσμα το θέμα να φτάσει και σε παραιτήσεις διοικητικών συμβούλων της συγκεκριμένης τράπεζας.

-Άλλος επιχειρηματίας ζήτησε επίσης διαγραφή δανείου αρκετών εκατοντάδων ευρώ, με τρόπο που η τράπεζα η οποία τον διευκόλυνε να «εξασφαλίσει» τη στήριξη και τη σιωπή του σε θέματα τα οποία δεν έπρεπε να γίνουν γνωστά.

-Τραπεζικό στέλεχος πήρε το 2011 υπέρογκο ποσό ως δάνειο από την τράπεζά του χωρίς καθόλου εξασφαλίσεις, ενώ μέχρι και σήμερα δεν έχει καταβάλει καμία δόση. Το στέλεχος αυτό αποχώρησε παίρνοντας υψηλή αποζημίωση, δεν του ζητήθηκε όμως ποτέ να αποπληρώσει το χρέος του, ούτε του αποκόπηκε από την αποζημίωση οποιοδήποτε ποσόν έναντι του δανείου του.

-Διοικητικός σύμβουλος τράπεζας μεσολάβησε για να διαγραφεί δάνειο πολιτικού το οποίο είχε συναφθεί για χρηματοδότηση της εταιρείας του, η οποία όμως είχε χρεοκοπήσει. Το δάνειο διαγράφηκε χωρίς δεύτερη κουβέντα.

-Το ύψος των «δώρων» στα ηγετικά στελέχη τράπεζας καθορίζετο από στενό συγγενικό πρόσωπο άλλου στελέχους της και φυσικά ενεκρίνετο από το διοικητικό συμβούλιο, αφού ήταν περισσότερο από φανερό ότι τα ποσά για τα «δώρα» είχαν αποφασισθεί με άνωθεν εντολές.

-Επιχειρηματίας με κομματικούς δεσμούς, που αγόρασε μια χρεοκοπημένη εταιρεία, πέτυχε τη διαγραφή των δανείων της τα οποία αυξήθηκαν μετά την αγορά, λόγω ακριβώς των κομματικών διασυνδέσεών του.

Τραπεζίτες, όπως σημειώνεται, ευνοούσαν συγκεκριμένα άτομα και επιχειρηματίες καθώς και πολιτικούς ακριβώς για να εξαγοράζουν τη σιωπή, τη στήριξη ή και την προώθηση δικών τους συμφερόντων.

Χαρακτηριστική η περίπτωση πρώην τραπεζικού στελέχους που λόγω της θέσης του αναλάμβανε την προώθηση δανείων σε εταιρείες για την εκτέλεση μεγάλων έργων. Το στέλεχος αυτό εξασφάλιζε όχι μόνο και δώρα από την τράπεζα για την προώθηση των δανείων, αλλά και δώρα από τους δανειζόμενους.

"Δεν είναι τυχαίο", σύμφωνα με πηγές, "που το στέλεχος αυτό βρέθηκε με τεράστια ακίνητη περιουσία".


news247.gr