Έτοιμα τα μέτρα για την οικονομία διαμηνύει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. "Στόχο έχουν την ανάπτυξη, την ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων, αλλά και την προστασία και ενίσχυση του ευάλωτου λαού".

Σε συνέντευξη του στο Φιλελεύθερο ο κ. Αναστασιάδης αναλύει το πακέτο μέτρων, που θα εφαρμοστεί σε τρεις με έξι μήνες και το οποίο περιλαμβάνει έκδοση άδειας από το τμήμα πολεοδομίας εντός 30 ημερών για έργα ανάπτυξης που εκκρεμούν.

-   Μονιμοποίηση του μέτρου επαναπένδυσης κερδών που θα σημαίνει και φορολογική απαλλαγή

-  Χαλάρωση μέτρων για ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων

-  Άμεση προώθηση της νομοθεσίας για δημιουργία καζίνο

- Αντί φόρου, επιβολή τέλους επί των τόκων στις καταθέσεις με στόχο τη διασφάλιση θέσεων εργασίας.

- Προώθηση σε συνεννόηση και με τις τράπεζες επιμήκυνσης των δανείων και μείωσης των επιτοκίων.

- Προώθηση της αναστολής καταβολής των δόσεων σε ανέργους με κάποια περίοδο χάριτος.

- Άτυπη συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών για την εργοδότηση ποσοστού Ελληνοκυπρίων στις επιχειρήσεις τους, αναλογία 70% με 30%

-  Μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος

- Αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για εργοδότηση των νέων

- Στοχευμένες παροχές μέσω του ταμείου αλληλεγγύης και ανάπτυξης, και

- Αντιμετώπιση του θέματος των ενοικίων, σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, με στόχο τη μείωση τους

Ο πρόεδρος της Κύπρου επαναλαμβάνει ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης μισθών και απολύσεων στον δημόσιο τομέα, ούτε τίθεται τέτοιο θέμα στις συζητήσεις με την τρόικα. Μέχρι το 2015 τονίζει, δεν τίθεται θέμα νέων όρων από την τρόικα, όπως μείωση μισθών και συντάξεων.

Στο θέμα του φυσικού αερίου, υπογραμμίζει ότι θα πιεστεί η Noble για να αρχίσει τα συντομότερο την επιβεβαιωτική γεώτρηση καθώς επίκειται ο ίδιος να πραγματοποιήσει ταξίδι στο Ισραήλ.

Αναφερόμενος στο θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών υπογράμμισε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να διασωθεί η εταιρεία τουλάχιστο μέχρι το Νοέμβρη, μέχρι να ληφθεί οριστική απόφαση.

Ερωτηθείς για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ανέφερε ότι γίνονται σκέψεις αντιγραφής του πορτογαλλικού μοντέλου, όπου θα υπάγονται οι ημικρατικοί σε ιθύνουσα εταιρεία η οποία θα εισέλθει στο χρηματιστήριο και υπολογίζεται το κράτος να έχει έσοδα δισεκατομμυρίων.

 

enikos.gr