Στην τελική της φάση εισέρχεται από τη Δευτέρα η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των μεγάλων συστημικών τραπεζών, με τη Τράπεζα της Ελλάδος να ζητεί ως τα μέσα Απριλίου, τα σχέδια για την κάλυψη του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής.

Υπενθυμίζεται πως η επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης θα καταστήσει το τραπεζικό σύστημα ικανό να συμβάλει στο μεγάλο στοίχημα της εκκίνησης της ανάπτυξης της οικονομίας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αποστείλει στις συστημικές τράπεζες επιστολή με την οποία ζητεί από τις διοικήσεις της Εθνικής, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, ζητώντας, το αργότερο μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, να έχουν προχωρήσει στη σύγκληση των γενικών τους συνελεύσεων, ώστε να αποφασίσουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Η ΤτΕ ζητεί επίσης από τις τράπεζες να εξειδικεύσουν το αργότερο μέχρι τα μέσα Απριλίου τη στρατηγική τους για το πώς θα καλύψουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής, δηλαδή να δώσουν ένδειξη για το αν θα είναι ή όχι σε θέση να συγκεντρώσουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής, να οριστικοποιήσουν τους όρους των αυξήσεων καθώς και να καταθέσουν το σχετικό Ενημερωτικό Δελτίο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Οι τράπεζες θα έχουν χρονικό περιθώριο έως τα μέσα Ιουνίου να ολοκληρώσουν τις αυξήσεις κεφαλαίου, τουλάχιστον όσες έχουν βάσιμες ελπίδες να συγκεντρώσουν το 10%. Όσες τράπεζες δεν συγκεντρώσουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής, το σύνολο της αύξησης κεφαλαίου θα καλυφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με αποτέλεσμα να περάσουν στον απόλυτο έλεγχο του Ταμείου.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook