Την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος έξι ορθοπεδικών για δωροδοκία σε βάρος του Δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα παρήγγειλε η Εισαγγελία Εφετών, στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση των ορθοπεδικών υλικών της εταιρείας Depuy International, θυγατρικής της Johnson & Johnson με έδρα τη Βρετανία.

Παράλληλα, η έρευνα συνεχίζεται για άλλους γιατρούς και για στελέχη της εταιρείας.

Oι έξι γιατροί ελέγχθηκαν από το ΣΔΟΕ και σε λογαριασμούς τους εντοπίστηκαν τεράστια χρηματικά ποσά που δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τα δηλωθέντα εισοδήματα τους. Όπως φαίνεται να προκύπτει από στοιχεία της έρευνας, οι ορθοπεδικοί προωθούσαν τα προϊόντα της εταιρείας σε ελληνικά νοσοκομεία, εξασφαλίζοντας για τους ίδιους ως «δώρο καλής συνεργασίας» το 23% έως 30% της αξίας τους, το οποίο η εταιρεία κάλυπτε με αντίστοιχη υπερκοστολόγηση. Έτσι το «δώρο» των γιατρών τελικώς πληρώνονταν από το Ελληνικό Δημόσιο. Ενδεικτικό των ποσών που αποκόμιζαν οι γιατροί για κάθε «προώθηση» είναι ότι για ένα συγκεκριμένο μόσχευμα για την σπονδυλική στήλη το ελληνικό δημόσιο πλήρωνε 70.000 ευρώ εκ των οποίων το 30% πήγαινε σε ιατρικές τσέπες.

Το λεγόμενο «σκάνδαλο De Puy» ξεκίνησε στην Βρετανία – μετά από εσωτερικό έλεγχο από την αμερικανική μητρική εταιρία για «μαύρα ταμεία» – όπου και αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία μοίραζε «δωράκια» σε ιατρεία και νοσοκομεία της χώρας για να «προτιμώνται» τα προϊόντα της. Ήδη πρώην μεγαλοστέλεχος της εταιρείας είναι υπόλογο στην αγγλική δικαιοσύνη για διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών επί το πλείστον σε Έλληνες γιατρούς.

Μεγάλο μέρος του βρετανικού φακέλου έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Εφετών και η Εισαγγελική λειτουργός που χειρίζεται την έρευνα επεξεργάζεται τα στοιχεία καθώς το «μαύρο χρήμα» της εταιρείας φαίνεται να κινήθηκε κυρίως προς την Ελλάδα και την Πολωνία.

Στο πλαίσιο της έρευνας της, δόθηκε εντολή από το Εφετείο και έγιναν δεκάδες έφοδοι σε χώρους εμπλεκομένων προσώπων ενώ έχουν ανοιχτεί τραπεζικοί λογαριασμοί περισσότερων από 30 «μεγαλογιατρών».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook