Την αισιοδοξία ότι εντός των επομένων ημερών θα υπάρξει συμφωνία Κυβέρνησης – τρόικας για τα περισσότερα από τα εκκρεμή θέματα εκφράζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Τα ίδια στελέχη θεωρούν ότι έως τις 12 Απριλίου, οπότε το ελληνικό πρόγραμμα θα εξετασθεί στο άτυπο Eurogroup του Δουβλίνου, θα υπάρξει πρόοδος που θα επιτρέψει τόσο την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ, όσο και των 6 δισ. ευρώ της επομένης δόσης.

 Οι κ.κ. Πόουλ Τόμσεν, Ματθίας Μορς και Κλάους Μαζούχ θα εξετάσουν εντός της εβδομάδος (το πιθανότερο την Πέμπτη) με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα θέματα σχετικά με τις δημοσιονομικές αποκλίσεις, το τέλος ακινήτων, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, την κινητικότητα στο Δημόσιο, την αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου, τις χρηματοδοτικές ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και τις επιπτώσεις της κυπριακής κρίσης στην ελληνική οικονομία.

Αν και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας διαβεβαιώνει πως η Κυβέρνηση είναι έτοιμη εν όψει της άφιξης της τρόικας, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως πολλά θέματα παραμένουν ανοικτά.

Η Κυβέρνηση έχει έλθει αντιμέτωπη με δημοσιονομικό κενό ύψους άνω του 2,5 δισ. ευρώ το οποίο πρέπει να καλυφθεί προκειμένου να μην απειληθεί η εκτέλεση του Προϋπολογισμού. Έτσι, παρά τις αντιρρήσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς, το ειδικό τέλος ακινήτων 2013 αναμένεται πως θα διατηρηθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και θα εισπραχθεί κανονικά από τον Σεπτέμβριο 2013.

Σημαντικές δημοσιονομικές πιέσεις προκύπτουν και από την ανεξέλεγκτη κατάσταση στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων καθώς η εκτίναξη της ανεργίας και οι αυξημένες συνταξιοδοτήσεις έχουν θέσει εκτός στόχων τους προϋπολογισμούς των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Για το σχέδιο αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες η Κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από τους στόχους που είχαν τεθεί για το πρώτο τρίμηνο 2013 και αναμένεται να λάβει πρωτοβουλίες (θα ανακοινωθούν σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα) για να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Κρίσιμο είναι και το θέμα της κινητικότητας 25.000 δημοσίων υπαλλήλων. Στην τρόικα θα παρουσιασθή πλάνο άμεσης αποπομπής από το Δημόσιο των επίορκων υπαλλήλων, αλλά και παρεμβάσεις για την αναδιοργάνωση των υπουργείων και την εφαρμογή των νέων οργανογραμμάτων. Στόχος της κυβέρνησης είναι η διεκπεραίωση 3.900 πειθαρχικών διώξεων ώς το τέλος του χρόνου. Στη συνέχεια θα γίνει υλοποίηση των πέντε σημείων του σχεδίου Μανιτάκη, με στόχο οι επόμενες αποχωρήσεις να γίνουν το 2014.

Η πορεία της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών θα βρεθεί και αυτή στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα, ενώ αρχικά είχε συμφωνήσει στο σχέδιο συγχώνευσης των Εθνική Τράπεζα – Eurobank φέρεται να εκφράζει πλέον αντιρρήσεις επικαλούμενη ότι το συνολικό ενεργητικό της ενιαίας τράπεζας θα προσεγγίσει τα 170 δισ. ευρώ -σχεδόν όσο ολόκληρο το ΑΕΠ της Ελλάδας- κάτι που ωστόσο ήταν γνωστό εξ αρχής (προβαλλόταν ως πλεονέκτημα υπέρ της συγχώνευσης).

Τέλος, κρίσιμη είναι η πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων τον Απρίλιο οπότε έχουν προγραμματισθεί οι ανακοινώσεις για τον ΟΠΑΠ και την ΔΕΠΑ. Σημειώνεται πως ο Πρωθυπουργός είχε το Σάββατο σύσκεψη με την Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ με θέμα την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook