Πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, η Βόρεια Κορέα έκρυψε επιμελώς όλα τα ίχνη της πυρηνικής δοκιμής που πραγματοποίησε το Φεβρουάριο επικαλείται σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Washington Post.

Επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους και ειδικούς στους εξοπλισμούς, η εφημερίδα διευκρινίζει πως οι συνέπειες της έκρηξης της 12ης Φεβρουαρίου παρέμειναν περιορισμένες και πως ελάχιστα ίχνη ραδιενέργειας διέφυγαν στην ατμόσφαιρα.

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές, αυτό σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί ένα νέο μοντέλο βόμβας με υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθούσε στενά την δοκιμή σε μία προσπάθεια να συλλέξει στοιχεία ώστε να κατανοήσει τη σύνθεση της βόμβας.

Στις δύο πρώτες πυρηνικές δοκιμές, επισημαίνεται στο άρθρο, πιστεύεται ότι η Βόρεια Κορέα χρησιμοποίησε πλουτώνιο από το σχάσιμο υλικό που η χώρα ανέπτυξε στα τέλη της δεκαετίας του '90.

Όμως, σε περίπτωση επιτυχίας μιας δοκιμής βόμβας ουρανίου, θα επιβεβαιωνόταν ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει κατόρθωσε να ακολουθήσει μία εναλλακτική διαδικασία για να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα χρησιμοποιώντας τα τεράστια αποθέματα φυσικού ουρανίου που διαθέτει και μια εξελιγμένη τεχνολογία εμπλουτισμού του, σύμφωνα με την Washington Post.

Στο άρθρο επισημαίνεται, τέλος, ότι μια βόμβα ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού θα αύξανε ακόμα περισσότερο τις ανησυχίες για συνεργασία ανάμεσα στην Βόρεια Κορέα και το Ιράν.

protothema.gr