Στη δίνη του κυκλώνα βρίσκεται ο Ιταλός πρόεδρος, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ο οποίος όπως σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ, αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη πρόκληση στην πολιτική του καριέρα αναλαμβάνοντας το τιτάνιο έργο να βγάλει την χώρα από τον πολιτικό κυκεώνα στον οποίο στροβιλίζεται επί πέντε εβδομάδες.

Βάζοντας τέλος στην έντονη φημολογία ότι θα παραιτηθεί ανοίγοντας το δρόμο για την διεξαγωγή νέων εκλογών, ο Ναπολιτάνο έσπευσε να διαβεβαιώσει Ιταλούς και αγορές ότι θα παραμείνει έως το τέλος της θητείας του (λήγει στις 15 Μάιου).

Ο 87χρονος πρόεδρος της Ιταλίας έχει ήδη αναθέσει μία \”επιτροπή σοφών\” να καταρτίσει συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις που θα μπορούσαν να συμβάλλουν να ξεπεραστούν οι βαθιές ιδεολογικές διαφορές των κομμάτων. Η δεκαμελής ομάδα έχει αναλάβει να καταρτίσει προτάσεις για θεσμικά ζητήματα, όπως ένας νέος εκλογικός νόμος για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο να επαναληφθεί το τρέχον πολιτικό αδιέξοδο μετά από μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις. Στην ομάδα αυτή θα συμμετέχει ο πρώην πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Βαλέριο Ονίντα και τρεις πολιτικοί, ένας από την κεντροδεξιά, ένας από την κεντροαριστερά και ένας από το κεντρώο κόμμα του Μόντι.Επιπλέον, θα είναι παρόντες ο επικεφαλής της Istat, της ιταλικής εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, ο επικεφαλής της επιτροπής ανταγωνισμού, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης Μόντι, Εντο Μοαβέρο και δύο βουλευτές.

Οι ομάδες των εμπειρογνωμόνων αναμένεται να αρχίσουν τις εργασίες τους αύριο και ίσως απαιτηθούν εβδομάδες πριν παρουσιάσουν τις προτάσεις τους, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ. Στο μεταξύ η υπηρεσιακή κυβέρνηση Μόντι θα συνεχίσει να ασκεί την εξουσία και θα «υιοθετήσει μέτρα κατεπείγοντος χαρακτήρα» για την τόνωση της οικονομίας, όπως δήλωσε ο Ναπολιτάνο.

Την ίδια ώρα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σε ενδεχόμενες νέες εκλογές θα κέρδιζε η συμμαχία του PdL του Μπερλουσκόνι και της Λέγκας με μικρή διαφορά ή ότι για άλλη μια φορά, δεν θα προέκυπτε νικητής, με τον παρόντα εκλογικό νόμο. Σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις, η κεντροαριστερά θα μπορούσε να κερδίσει εάν τον Μπερσάνι αντικαθιστούσε ο δήμαρχος της Φλορεντίας Ματέο Ρέντσι.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook