Πρόκειται για εμπιστευτική ενημέρωση που αποκαλύπτει τις προθέσεις των Βρυξελλών για την αντιμετώπιση τραπεζικών κρίσεων με πρότυπο την Κύπρο.

Στην ενημέρωση αυτή ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, φέρεται να έχει πει -σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής»- σε Ευρωπαίους πρέσβεις στη Μόσχα ότι «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης νομιμοποιείται η επιβολή εισφοράς επί των καταθέσεων, ακόμη και των κάτω των 100.000 ευρώ».

Εφόσον οι αναφορές αυτές είναι ακριβείς, πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά τοποθέτηση Ευρωπαίου αξιωματούχου που ανοίγει θέμα αντιμετώπισης των καταθετών ως επενδυτών και «κουρέματος» στις καταθέσεις όταν μια τράπεζα χρειάζεται ανακεφαλαιοποίησης. Υπενθυμίζεται ότι έχουν προηγηθεί παρόμοιες δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο Μπαρόζο, όμως, έκανε ένα βήμα περισσότερο. Εξήγησε πως η Κομισιόν «ήδη από τον Νοέμβριο του 2011 απευθύνθηκε στην κυπριακή κυβέρνηση λέγοντας ότι είναι προτιμότερο να σκεφθεί την ένταξη σε πρόγραμμα βοήθειας. Μετά, τον Ιούλιο 2012, ήταν η στιγμή που η κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε το πρόγραμμα. Στην πράξη ήταν σαφές ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της Κύπρου δεν ήταν έτοιμη να αποδεχθεί κάποιους από τους όρους που τέθηκαν και προωθήθηκαν από κάποιες χώρες της Ευρωζώνης. Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση».

Και, επί της ουσίας, περιέγραψε πως η λύση του «κουρέματος» που προκρίθηκε στην Κύπρο αποτελεί μοντέλο που θα εφαρμοστεί και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. «Το γεγονός ότι πρόκειται περί καταθέσεων δε σημαίνει ότι δεν φορολογούνται. Παρ\’ όλα αυτά, δεν αρέσει στην Κομισιόν η ιδέα φορολόγησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ και αρχίζει και σχετική οδηγία γι\’ αυτό. Με δεδομένο αυτό, από νομική άποψη είναι ξεκάθαρο σε μας ότι σε περίπτωση εθνικής ανάγκης, εάν μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει χρεοκοπία αποφασίσει να εισάγει μια έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, έχει το δικαίωμα να το κάνει περιλαμβάνοντας και τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. Το να το παρουσιάζεις αυτό σαν δήμευση, είναι πολύ απλά έξω από την αναλογία. Το γεγονός ότι υπάρχει μια εγγύηση καταθέσεων δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να φορολογήσεις καταθέσεις λαμβάνοντας σαφώς υπόψη την αναλογικότητα των καταθέσεων…», ανέφερε ο Μπαρόζο, σύμφωνα με την εφημερίδα, εγείροντας νέα ερωτήματα για το τι θα συμβεί στο μέλλον σε περίπτωση που κάποια χώρα αντιμετωπίζει το φάσμα της χρεοκοπίας.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook