Επιταχύνθηκε το Μάρτιο η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων του Δημοσίου προς ιδιώτες, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Το υπουργείο Οικονομικών, από την έναρξη της διαδικασίας, στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, μέχρι τα τέλη Μαρτίου, έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, έχει πλέον επιχορηγηθεί σχεδόν το σύνολο των υπουργείων που οι φορείς τους είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες.

Η υστέρηση που εντοπίζεται στις τελικές πληρωμές, από τους χρηματοδοτούμενους δημόσιους φορείς προς τον ιδιωτικό τομέα, αρχίζει και καλύπτεται με γρήγορο ρυθμό, είπε ο κ. Σταϊκούρας, καθώς επιλύονται τα θεσμικά και τα λειτουργικά προβλήματα.

Όπως ανέφερε, το Μάρτιο έγιναν τελικές πληρωμές ύψους 790 εκατ. ευρώ, πάνω από τον εκτιμώμενο μηνιαίο μέσο όρο του Προγράμματος.

Ενώ αθροιστικά, κατά το τρίμηνο Δεκέμβριος 2012 - Φεβρουάριος 2013, οι τελικές πληρωμές ήταν 730 εκατ. ευρώ.

Έτσι, το συνολικό ύψος των πληρωμών ανήλθε στο 1,5 δισ. ευρώ, με τις βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες επιστροφές φόρων να έχουν πληρωθεί σχεδόν στο σύνολό τους, σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Με βάση την εικόνα των αιτημάτων και των πληρωμών αυτών, η εξέλιξη της διαδικασίας εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη καλύτερη τον Απρίλιο, επισήμανε.

«Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται ένταση των προσπαθειών από τους χρηματοδοτούμενους φορείς για να αντιμετωπισθεί το κρίσιμης σημασίας ζήτημα για την οικονομία και τη ρευστότητά της», κατέληξε.

in.gr