Οι εκπρόσωποι των τραπεζών συνέχισαν με επιμονή να απαιτούν μειώσεις των αποδοχών των τραπεζοϋπαλλήλων και ανατροπές σε θεσμικά θέματα στη τρίτη συνάντησή τους με την ΟΤΟΕ για υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης, καταγγέλει η Ομοσπονδία.

Η ΟΤΟΕ ξεκαθαρίζει ότι ο κλάδος δεν πρόκειται να αποδεχθεί περαιτέρω μείωση αποδοχών, δεδομένου ότι ήδη λόγω των επιχειρησιακών συμβάσεων σωρευτικά οι περικοπές θα αγγίξουν το 30% φέτος, και δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει τη λεηλασία των θέσεων εργασίας.

Τούτων δοθέντων η Ομοσπονδία μιλά για πολύ μικρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες δεδομένου, όπως εξηγεί, ότι «δεν υπήρξαν δεσμεύσεις από την πλευρά τους (των τραπεζών) για το κεντρικό θέμα που έχει θέσει η ΟΤΟΕ, και αφορά στην προστασία των θέσεων εργασίας στον κλάδο».

«Παρά τις λεκτικές καλές προθέσεις και τη διάθεση που διατύπωσαν να υπογραφεί Κλαδική Συλλογική Σύμβαση, η πρόοδος που υπήρξε στις διαπραγματεύσεις ήταν πολύ μικρή δεδομένου, ότι, δεν υπήρξαν δεσμεύσεις από την πλευρά τους για το κεντρικό θέμα που έχει θέσει η ΟΤΟΕ, και αφορά στην προστασία των θέσεων εργασίας στον κλάδο», αναφέρει η ΟΤΟΕ στην ανακοίνωση της.

Με μόνο, λοιπόν, χειροπιαστό δεδομένο τις εκπεφρασμένες καλές προθέσεις από την πλευρά των τραπεζών και της διάθεσης τους να υπογραφεί κλαδική σύμβαση, η νέα συνάντηση με την ΟΤΟΕ ορίστηκε για Τρίτη 9 Απριλίου.

Η ΟΤΟΕ τονίζοντας ότι «γίνεται φανερό ότι οι εκπρόσωποι των Τραπεζών με πρόσχημα την οικονομική συγκυρία των τελευταίων ημερών, σκληραίνουν τη στάση τους» δηλώνει ότι σε κάθε περίπτωση προετοιμάζεται και θα αντισταθεί με όλες της τις δυνάμεις στις επιθέσεις που σχεδιάζονται από τις τράπεζες, με στόχο την υπεράσπιση των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα.

Η ανακοίνωση της ΟΤΟΕ

Με τίτλο «σκληρή στάση των τραπεζών, αποφασιστική απάντηση της ΟΤΟΕ», η Ομοσπονδία αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

«Συνέχισαν με επιμονή να απαιτούν μειώσεις των αποδοχών των τραπεζοϋπαλλήλων και ανατροπές σε θεσμικά θέματα οι εκπρόσωποι των Τραπεζών στην τρίτη συνάντηση που έγινε σήμερα με την ΟΤΟΕ.

» Παρά τις λεκτικές καλές προθέσεις και τη διάθεση που διατύπωσαν να υπογραφεί Κλαδική Συλλογική Σύμβαση, η πρόοδος που υπήρξε στις διαπραγματεύσεις ήταν πολύ μικρή δεδομένου, ότι, δεν υπήρξαν δεσμεύσεις από την πλευρά τους για το κεντρικό θέμα που έχει θέσει η ΟΤΟΕ, και αφορά στην προστασία των θέσεων εργασίας στον κλάδο.

» Γίνεται φανερό ότι οι εκπρόσωποι των Τραπεζών με πρόσχημα την οικονομική συγκυρία των τελευταίων ημερών, σκληραίνουν τη στάση τους.

» Η απάντηση της ΟΤΟΕ σε ότι αφορά στη στάση των τραπεζιτών ήταν ξεκάθαρη.

» Ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων δεν πρόκειται να αποδεχθεί την περαιτέρω υποβάθμιση των αποδοχών, δεδομένου ότι, το εισόδημά τους έχει ήδη υποστεί μεγάλες μειώσεις σε επιχειρησιακό επίπεδο από τις Τράπεζες. Μειώσεις που σωρευτικά λόγω των επιχειρησιακών συμβάσεων θα αγγίξουν το 30% μέσα στο 2013.

» Επίσης, η ΟΤΟΕ δήλωσε ότι, δεν πρόκειται να επιτρέψει τη λεηλασία των θέσεων εργασίας, με την οποία οι Τράπεζες επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους.

» Παρά τη δύσκολη προσέγγιση των δύο πλευρών συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η προσπάθεια με στόχο να αποτραπεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.

» Η νέα συνάντηση ΟΤΟΕ – ΤΡΑΠΕΖΩΝ ορίστηκε για την Τρίτη 9/4/2013 .

» Σε κάθε περίπτωση, η ΟΤΟΕ προετοιμάζεται και θα αντισταθεί με όλες της τις δυνάμεις στις επιθέσεις που σχεδιάζονται από τις Τράπεζες, με στόχο την υπεράσπιση των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα.

» Για το σκοπό αυτό θα συγκληθεί την Τετάρτη 3/4 η Εκτελεστική Γραμματεία για να εκτιμήσει την πορεία των διαπραγματεύσεων και να καθορίσει την προετοιμασία που απαιτείται σε αγωνιστικό επίπεδο».


in.gr