Κλείνει η συμφωνία τρόικας -Λευκωσίας για το μνημόνιο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού καναλιού Σίγμα, σε λίγο αναμένεται να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις.

Ήδη, το προεδρικό έχει εξαγγείλει δηλώσεις του εκπροσώπου σε λίγο οπότε και αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα το κλείσιμο της συμφωνίας.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί είπε πριν από λίγο πως «το κυπριακό μνημόνιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο σύνταξης», χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει συγκεκριμένη ημερομηνία ολοκλήρωσής του.

Όπως σημείωσε ο κ. Μπαγί, ισχύει η εκτίμηση ότι το μνημόνιο της Κύπρου θα ολοκληρωθεί στις αρχές Απριλίου και τόνισε ότι όταν θα είναι έτοιμο θα σταλεί στις κυπριακές αρχές στη Λευκωσία. Επίσης, ανέφερε ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στις κυπριακές αρχές και την τρόικα συνεχίζονται. «Δεν γνωρίζω πότε ακριβώς θα ολοκληρωθούν αυτές οι συνομιλίες» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πάντως, αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα σχετικά με την ύφεση της κυπριακής οικονομίας, λέγοντας ότι σχετικές προβλέψεις θα καταγράφονται λεπτομερώς στο μνημόνιο συνεννόησης.

Περικοπές μισθών, ανακατατάξεις σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων και ημικρατικών και πρόσθετες φορολογίες είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία.

Το δάνειο αναμένεται να είναι διάρκειας 20 ετών, με 10ετή περίοδο χάριτος. Τελική θέση της κυπριακής πλευράς είναι ότι το ποσό πρέπει να παραχωρηθεί ως το 2016, με δυνατότητα επιμήκυνσης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2018.

Προς μίνι ανασχηματισμό ο Αναστασιάδης

Στο μεταξύ σύμφωνα με την εφημερίδα της Κύπρου Πολίτης, ο Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να προβεί σήμερα σε μίνι ανασχηματισμό της κυπριακής κυβέρνησης.

Μάλιστα, θεωρείται σίγουρη η αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες αλλαγές…

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook