Αισιόδοξος πως θα υπάρξει αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, εμφανίστηκε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο υπουργός είπε πως δεν υπάρχει θέμα παράτασης των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών μας, ενώ αναφορικά με τη συνάντηση που είχε χθες με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, δήλωσε πως έγινε μια πολύ καλή συζήτηση.

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων με τους δανειστές είναι και το θέμα του «χαρατσιού» στα ακίνητα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για τη μείωση του χαρατσιού κατά 15%-20%, προκειμένου να κάμψει έτσι και τις αντιρρήσεις της ΔΗΜΑΡ στη διατήρησή του και το 2013.

To υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργαστεί σενάριο για μείωση κατά 15%-20%, κάτι που θα οδηγήσει σε απώλειες εσόδων κατά έως 420 εκατ. ευρώ.

Για να υποκαταστήσει τις απώλειες αυτές και να έχει ελπίδες να δεχθεί η τρόικα το σενάριο, το οικονομικό επιτελείο εισηγείται τρεις λύσεις:

Να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες των εκτός σχεδίου ακινήτων με βάση τις κατώτατες αντικειμενικές του δήμου τους και όχι ώς 3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όπως γίνεται σήμερα.
Να επιβάλλεται ΕΕΤΗΔΕ και στα ακίνητα που νοικιάζει το Δημόσιο για να στεγάσει τις υπηρεσίες του. Σήμερα το Δημόσιο εξαιρείται από το τέλος, αλλά δεν υπάρχει λόγος να εξαιρούνται και οι εκμισθωτές των ακινήτων που χρησιμοποιεί, λένε στο υπουργείο Οικονομικών.
Να ελεγχθούν οι δήμοι που, σύμφωνα με πληροφορίες, παρανόμως έχουν καθιερώσει ειδικές κατηγορίες μειωμένου τέλους (μέχρι 29 βρέθηκαν σε μια περίπτωση).

Κεδίκογλου: Μικρότερος ο φόρος εφέτος

Mικρότερο θα είναι το ποσό που θα καταβάλουν οι πολίτες για τον φόρο ακινήτων το 2013, δήλωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ.

Χαρακτήρισε πλασματική τη «μαύρη τρύπα» στα έσοδα, λέγοντας πως σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο ότι οι υπόχρεοι περιμένουν πρώτα να οριστικοποιηθεί ο αριθμός των δόσεων προτού εξοφλήσουν και εμφανίστηκε αισιόδοξος όσον αφορά στις σχετικές διαβουλεύσεις με την τρόικα.

«Είμαστε πολύ κοντά σε μια θετική κατάληξη», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην Κύπρο, τόνισε πως οι ελληνικές τράπεζες είναι θωρακισμένες.

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook