Στις αρχές Ιουλίου θα είναι πραγματικότητα η επωνυμία «Κρητικά Μιτάτα» , ως το εμπορικό σήμα της Ομάδας Παραγωγών Κτηνοτρόφων Κρήτης που δημιουργήθηκε με ουσιαστική πρωτοβουλία του συλλόγου επαγγελματιών κτηνοτρόφων Ηρακλείου υπο τον τίτλο «Κρητικά Μιτάτα».

Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα από τις δραστηριότητες της Ομάδας παραγωγών άρχισαν να φαίνονται.

Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα στο Flashnews.gr ο πρόεδρος του ΣΕΚΝΗ κ.Κώστας Καράντζης, και με αφορμή το ενδιαφέρον Τούρκων μεγαλοζωέμπορων να αγοράσουν Κρητικά αρνιά, τα «Κρητικά Μιτάτα» έχουν βασικό στόχο να ελαχιστοποιήσουν έως καταργήσουν τον ρόλο των μεσαζόντων.

Μάλιστα ο κ.Καράντζης είχε αποκαλύψει στο Flashnews.gr πως ήδη βρίσκονται σε επαφές για απευθείας συννενόηση με Τούρκο ζωέμπορο που ενδιαφέρεται για «μεγάλα» αρνιά τα οποία δεν προτιμούνται από τους Έλληνες καταναλωτές.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ομάδα Παραγωγών «Κρητικά Μιτάτα» ανακοίνωσε πως ήρθε σε συμφωνία με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Carrefour για την διάθεση 3.500 αρνιών γάλακτος ενόψει των γιορτών του Πάσχα. Η τιμή παραγωγού για το αρνάκι γάλακτος που θα δοθεί με τη μορφή εκκαθάρισης στους κτηνοτρόφους αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 5.90 και 6 ευρώ το κιλό. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι πριν από λίγες μέρες οι τιμές δεν ξεπερνούσαν τα 4 ευρώ.

Τα «Κρητικά Μιτάτα» θα αποδώσουν την εκκαθάριση στους κτηνοτρόφους, αφού αφαιρέσουν από την τιμή παράδοσης, το κόστος σφαγής και μεταφοράς. Η Ομάδα Παραγωγών δεν θα πάρει προμήθεια, αλλά θα εκμεταλλευτεί το δέρμα. Όλα τα σφάγια που θα διατίθενται στην αγορά από τα «Κρητικά Μιτάτα», θα είναι ταυτοποιημένα με ειδική αυτοκόλλητη ετικέτα δυο όψεων και μιας χρήσης η οποία θα τοποθετείται στο νεύρο του μηρού όπου κρεμιέται το σφάγιο. Στην μια όψη της ετικέτας εμφανίζεται το λογότυπο της Ομάδας Παραγωγών και στην άλλη ο κωδικός της κτηνοτροφικής μονάδας που δίνει τη δυνατότητα ιχνηλασιμότητας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομάδας Παραγωγών Κτηνοτρόφων Κρήτης «Κρητικά Μιτάτα» «Το εγχείρημα της πρωτοβουλίας αυτής για αυτοδιαχείριση παρακάμπτοντας την πληγή των μεσαζόντων, θα στεφθεί με επιτυχία στηρίζοντας το εισόδημα του παραγωγού και ταυτόχρονα προστατεύοντας τον καταναλωτή.

Η διαχείριση θα γίνει με την μέθοδο της εκκαθάρισης πράγμα που σημαίνει ότι από την τιμή της χονδρικής θα αφαιρεθούν τα κόστη σφαγής και μεταφοράς και η υπόλοιπη καθαρή αξία του κρέατος θα αποδοθεί ακέραια στον παραγωγό. Το λειτουργικό κόστος του φορέα διαχείρισης θα καλυφθεί μόνο από τη διαχείριση των υποπροϊόντων σφαγής (δερμάτων και εντοσθίων) τα οποία δεν αποτελούσαν ποτέ μέχρι σήμερα εισόδημα για τον παραγωγό. Ως εκ τούτου η τιμή στον παραγωγό εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα έξη ευρώ.

Το γεγονός αυτό αναπτερώνει το ηθικό των κτηνοτρόφων της Κρήτης που έπεσαν θύματα στυγνής εκμετάλλευσης των ζωεμπόρων της ντόπιας αγοράς οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την οικονομική εξαθλίωση του κλάδου και την αδυναμία προμήθειας ζωοτροφών, μειοδότησαν τους τελευταίους μήνες την τιμή των αμνοεριφίων κάτω από τα 4 ευρώ το κιλό, παρότι οι τιμές στην κατανάλωση δεν μειώθηκαν αντιστοίχως.

Ήδη με το άκουσμα της είδησης η αγορά της Κρήτης έχει αναπροσαρμοστεί στα 5-5,5 ευρώ και οι ζωέμποροι συνεχίζουν να πλειοδοτούν τα αμνοερίφια υποσχόμενοι για το Πάσχα ακόμη και τα 6 ευρώ».
Να σημειωθεί ότι εγκρίθηκε και δημοσιοποιήθηκε το καταστατικό της Ομάδας Παραγωγών Κτηνοτρόφων Κρήτης «Κρητικά Μιτάτα» με 87 ιδρυτικά μέλη εκ των οποίων 85 από το Ηράκλειο και δυο από το Ρέθυμνο.

Παράλληλα στις 21 Ιουνίου έχει οριστεί από το αρμόδιο Υπουργείο η δικάσιμος της διοικητικής επιτροπής σημάτων για την αναγνώριση της επωνυμίας «Κρητικά Μιτάτα» ως εμπορικού σήματος με αριθμό 212005 σε επτά κλάσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook