Την εκτίμηση του ότι οι αδύναμες τράπεζες των ασθενέστερων χωρών – μελών της ευρωζώνης μπορεί να επηρεαστούν από την οικονομική κρίση στην Κύπρο ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής, ο αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Χανγκ Τραν.

Ο κ. Τραν, τόνισε επίσης ότι ο τρόπος που έχει αντιμετωπισθεί μέχρι σήμερα η κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι καθόλου ικανοποιητικός. Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης.

ΔΜ: Γεια σας κ. Τραν και καλωσορίσατε στην εκπομπή μας. Αρχικά, θα ήθελα να ξεκινήσω με την εκτίμηση σας για την κατάσταση στην Κύπρο, όπως αυτή διαμορφώνεται μέχρι αυτή την στιγμή;

ΧΤ: Η κατάσταση είναι κρίσιμη, είναι γνωστό ότι η πολιτική ηγεσία της Κύπρου, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της χώρας και ο Υπουργός Οικονομικών, είναι στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθούν με εκπροσώπους της τρόικα και ανώτατους αξιωματούχους του Γιούρογκρουπ προκειμένου να έρθουν σε μια συμφωνία αργότερα σήμερα ή νωρίς την Δευτέρα έτσι ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να ανοίξουν και πάλι την Τρίτη.

Αρχικά, η λύση που προτείνεται είναι η διάλυση της Λαϊκής Τράπεζας, με τα καλά στοιχεία της, τους καλούς λογαριασμούς και τις μικρές καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ να μεταφέρονται στην Τράπεζα της Κύπρου και τις μεγάλες καταθέσεις και τα κακά περιουσιακά της στοιχεία να μετατρέπονται σε μια κακή τράπεζα όπου οι πιθανές απώλειες, στις καταθέσεις που θα παραμείνουν εκεί, να είναι αρκετά σημαντικές. Επιπροσθέτως, θα υπάρξει ένα κούρεμα της τάξεως του 20% στις μεγάλες καταθέσεις στην Τράπεζα της Κύπρου και μια έκτακτη εισφορά ύψους 4% στις μεγάλες καταθέσεις των υπολοίπων κυπριακών τραπεζών, ωστόσο, οι εγγυημένες καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ θα προστατευθούν. Αυτό φαίνεται, μέχρι αυτή την ώρα, να είναι το πλαίσιο των συζητήσεων που θα διεξαχθούν. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να υπάρξει μια συμφωνία πριν το άνοιγμα των τραπεζών την Τρίτη.

ΔΜ: Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία για την Κύπρο και την ΕΕ; και πως εσείς, ως Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, θα αντιμετωπίσετε μια τέτοια απόφαση;

ΧΤ: Αυτή είναι μια λύση για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, η οποία εάν υλοποιηθεί θα θεωρηθεί ικανοποιητική από εμάς και από τις αγορές γιατί επιλύει προσωρινά το πρόβλημα.

Ωστόσο θα ήθελα να κάνω κάποιες επισημάνσεις. Πρώτον, στον τρόπο με τον οποίο έχει γίνει ο χειρισμός της κατάστασης. Το πρόβλημα στην Κύπρο είναι γνωστό εδώ και αρκετούς μήνες και είναι γεγονός ότι η κυπριακή κυβέρνηση ήταν σε διαβουλεύσεις με την τρόικα τους τελευταίους 6-7 μήνες ώστε να υπάρξει χρόνος για την αντιμετώπιση του προβλήματος και να μην γίνουν όλα ξαφνικά την τελευταία στιγμή, αυτό δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στην δυνατότητα επίλυσης της κρίσης που παρατηρείται στην ζώνη του ευρώ.

Δεύτερον, πρέπει να δούμε πια θα είναι η αντίδραση του κυπριακού λαού στο πακέτο αυτό, η αντίδραση όσον αφορά την εμπιστοσύνη στην οικονομία, την εμπιστοσύνη στις τράπεζες και την εμπιστοσύνη στο ότι πρέπει να προχωρήσουν και να δουλέψουν με αυτά τα δεδομένα. Ο κίνδυνος εδώ είναι ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης σε μεγάλο βαθμό μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερη ύφεση φέτος και αυτό θα δυσκολέψει την σταθερότητα της κυβέρνησης και την δυνατότητα τους να προχωρήσουν μπροστά. Βαθύτερη ύφεση θα οδηγήσει το δημόσιο χρέος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 100% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 που είναι ο στόχος της τρόικα.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι να δούμε τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες πως η κατάσταση αυτή στην Κύπρο θα επηρεάσει την εμπιστοσύνη των καταθετών στις αδύναμες τράπεζες των ασθενέστερων χωρών – μελών της ευρωζώνης. Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι ένας διαχωρισμός των τραπεζών, οι ισχυρές τράπεζες τα πηγαίνουν καλά μέχρι στιγμής αλλά οι αδύναμες τράπεζες συνεχίζουν να υποφέρουν από τις πιέσεις που δέχονται.

ΔΜ: Η κρίση στην Κύπρο, κ. Τραν, επηρεάζει το τραπεζικό σύστημα, εδώ, στις ΗΠΑ;

ΧΤ: Η Κύπρος είναι μια πολύ μικρή οικονομία, αποτελεί μόλις το 0.2% του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Εκτός από τις πολλές καταθέσεις μη μόνιμων κατοίκων στις κυπριακές τράπεζες η οικονομική της σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη και ακόμα περισσότερο με τις ΗΠΑ είναι αμελητέα. Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι οι απευθείας επιπτώσεις στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα θα είναι ελάχιστες. Οι αμερικανικές τράπεζες έχουν ανακάμψει από την οικονομική κρίση. Είχαν ικανοποιητικά κέρδη τα τελευταία χρόνια και σύμφωνα με τα stress test που πραγματοποίησε πρόσφατα η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ διαθέτουν ικανοποιητικά κεφάλαια. Δεν νομίζω, λοιπόν, ότι υπάρχει πρόβλημα για το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα.

ΔΜ: Είναι πιθανό να δούμε στις ΗΠΑ ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα την εφαρμογή μέτρων αντίστοιχων με αυτά που έχουν προταθεί στην περίπτωση της Κύπρου, για παράδειγμα την επιβολή έκτακτων εισφορών στις τραπεζικές καταθέσεις;

ΧΤ: Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να δούμε κάτι αντίστοιχο στις ΗΠΑ αλλά και οπουδήποτε αλλού, κυρίως όμως στις ΗΠΑ γιατί εδώ έχει συσταθεί Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων και είναι ξεκάθαρο για τους μικρούς καταθέτες ότι εάν μια τράπεζα αντιμετωπίσει πρόβλημα θα παρέμβει η Υπηρεσία αυτή για να μην υποστούν απώλειες. Οι μικρές καταθέσεις είναι εγγυημένες και μέχρι στιγμής δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στην διαδικασία αυτή.

mignatiou.com

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook