Μία ακόμη προσπάθεια να αποσαφηνίσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την κρίση και την προοπτική εξόδου, που οι ίδιος προτείνει θα κάνει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, παραχωρώντας εκτάκτως συνέντευξη τύπου (στις 11.30 στο ξενοδοχείο Τιτάνια).

Η διατύπωση της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρίνεται αναγκαία, ειδικά μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο και ενόψει της έλευσης της τρόικας, που ενδεχομένως θέσει και νέα ζητήματα στο τραπέζι των συζητήσεων. Κυρίως όμως καθίσταται αναγκαία γιατί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται έντονη συζήτηση για το δημόσιο λόγο και τη στρατηγική του κόμματος, ειδικά απέναντι στην ευρωζώνη, αλλά και στο θέμα των συμμαχιών.

Οι διαφορές αυτές διαφάνηκαν και στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου το βράδυ της Τρίτης, με την προεδρική πλευρά να επιμένει ότι οι λύσεις πρέπει να αναζητηθούν εντός του ευρώ, αλλά την αριστερή πτέρυγα να επιμένει ότι πρέπει το κόμμα να έχει έτοιμο το plan B, δηλαδή την έξοδο από την ευρωζώνη, στην περίπτωση που δεχθεί, ευρισκόμενο στην κυβέρνηση, εκβιασμούς και πιέσεις από την τρόικα στην προσπάθειά του να καταργήσει τα μνημόνια.

Σε μία κίνηση σύνθεσης των απόψεων, ακόμη και η προεδρική πλευρά πάντως δέχεται την ανάγκη να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμασμένος για όλα. Διευκρινίζει ωστόσο αυτή η πλευρά ότι η προετοιμασία αυτή έχει να κάνει κυρίως με τις τάσεις διάλυσης, που αναπτύσσονται στην ευρωζώνη και το ενδεχόμενο να βρεθούν πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα προ απρόοπτου και λιγότερο με την επιθυμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναζητήσει λύσεις εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου.

Ενδεικτική της πίεσης που ασκεί η αριστερή πτέρυγα για ανεύρεση εναλλακτικού σχεδίου είναι η δήλωση του Δημήτρη Στρατούλη – επιφανούς στελέχους της – ότι «η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, εάν συμμετέχει σε μια κυβέρνηση των συνεργαζόμενων δυνάμεων της Αριστεράς δεν είναι να βγάλει τη χώρα από το ευρώ. Από εκεί και πέρα, όμως, εφόσον η αριστερή κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να προωθήσει το εναλλακτικό και αναπτυξιακό πρόγραμμά της με την κατάργηση των μνημονίων και τη διαγραφή του δημοσίου χρέους, αντιμετωπίσει —πράγμα που είναι πολύ πιθανόν και σχεδόν σίγουρο — πιέσεις και εκβιασμούς από το ελληνικό και ευρωπαϊκό, οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο, θα δώσει προτεραιότητα στην προώθηση του αντιμνημονιακού, αναπτυξιακού και φιλολαϊκού της προγράμματος και δεν θα υποκύψει σε κανέναν, μα κανέναν εκβιασμό».

Στη συνεδρίαση της Τρίτης τέθηκε και το θέμα των συμμαχιών με την προεδρική πλευρά να υπερασπίζει την επιλογή συνεργασιών ακόμη και με δυνάμεις πέραν της αριστεράς, όπως με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αλλά την αριστερή πτέρυγα του Παναγιώτη Λαφαζάνη να επιμένει στον προσανατολισμό σε δυνάμεις της αριστεράς, όπως το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στελέχη της πτέρυγας αυτής επικαλούνται μάλιστα τις διεργασίες, που γίνονται στο ΚΚΕ, όπου ο προσυνεδριακός διάλογος αναδεικνύει έντονη κριτική προς την Αλέκα Παπαρήγα για την πολιτική των μη συμμαχιών, που ακολουθεί.

Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εξαπολύσει νέα σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και να σηκώσει ακόμη πιο πολύ τους τόνους της αντιπολίτευσης. Θα κατηγορήσει την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο κυπριακό και θα ζητήσει από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει εάν επιχειρηθεί να επιβληθεί και στην Ελλάδα η μέθοδος του κουρέματος των καταθέσεων. Ακόμη θα επιμείνει στις επιπτώσεις του μνημονίου στις εργασιακές σχέσεις, καθώς διαβλέπει «κινεζοποίηση» του ευρωπαϊκού νότου.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook