Η Περιφερειακή Δ/νση Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, στα πλαίσια των ευρύτερων δραστηριοτήτων της προωθεί και στηρίζει καινοτόμες δράσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση των ανταλλαγών, στη συνεργασία και στην κινητικότητα μεταξύ των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, έτσι ώστε αυτές να συναποτελέσουν σημείο αναφοράς ποιότητας στην εκπαίδευση.

Ειδικότερα τις σχολικές χρονιές 2012-2014 υλοποιεί, ως συντονιστικός φορέας, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης/Comenius – Συμπράξεις Comenius Regio με θέμα: «Περιβαλλοντικός Τουρισμός και Εναλλακτικές μορφές τουρισμού».

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν 2 ημερίδες, 1 συνέδριο καθώς και άλλες δράσεις σε συνεργασία με το ΚΠΕ Αρχανών καθώς και ποικίλες δραστηριότητες στις οποίες θα εμπλακούν και μαθητές τόσο από τα συνεργαζόμενα σχολεία του Πίλσεν της Τσεχίας όσο και από το ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου και από το 1ο Νηπιαγωγείο Γαζίου.

Η διάχυση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων θα γίνει τόσο σε έντυπη μορφή όσο και στον ιστότοπο των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης (http://kritis.pde.sch.gr/euprogrammes/).

Επίσης υλοποιούνται προγράμματα για πολυμερείς σχολικές συμπράξεις Comenius στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και πιο συγκεκριμένα στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, στο 24ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, στο 50ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, στο 2ο και στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου, στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου και στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Κισάμου.

Επιπλέον συνεχίζουν για δεύτερη σχολική χρονιά το 46ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Αλικαρνασσού και το 3/θ Δημοτικό Σχολείο Σισών.

Από πλευράς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το 3ο και 10ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, το Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού, το ΓΕΛ Μακρύ Γιαλού, το 4ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου, το 1ο ΓΕΛ Χανίων, το ΕΠΑΛ Ελευθερίου Βενιζάλου, ενώ για δεύτερη χρονιά το 1ο ΕΠΑΛ Ιεράπετρας, το Γυμνάσιο Κουτσουρά, το Γυμνάσιο Κοξαρέ, το ΓΕΛ Ελευθερίου Βενιζέλου, το ΓΕΛ Περάματος, το ΓΕΛ Κισάμου, το Ιδιωτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Θεωδωρόπουλου Ν. Χανίων καθώς και σε πρόγραμμα Leonardo το 4ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου και σε πρόγραμμα διμερών σχολικών συμπράξεων το 2ο Γυμνάσιο Ηρακλείου.

Τέλος τη σχολική χρονιά 2012-13 το 2ο και 5ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Αλικαρνασσού συμμετέχει στη δράση «Βοηθοί Comenius», μια δράση που δίνει τη δυνατότητα σε ενεργούς εκπαιδευτικούς να εργαστούν για περίοδο από 13 μέχρι 45 εβδομάδες σε σχολείο άλλης χώρας, και σε σχολεία τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν βοηθούς εκπαιδευτικούς από άλλες χώρες.

Τα σχολεία υποδοχής δεν λαμβάνουν οικονομική στήριξη καθώς ωφελούνται από την παρουσία και την εργασία των βοηθών. Στους βοηθούς δίδεται όμως επιχορήγηση, ως συμβολή στην κάλυψη των δαπανών ταξιδιού και προετοιμασίας και ως συνεισφορά στις δαπάνες διαβίωσης.

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Αλικαρνασσού φιλοξενεί τη Malgorzata Rozmus δασκάλα με εξειδίκευση στη Γεωγραφία από την Πολωνία, η οποία δηλώνει πως το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius- Βοηθοί Comenius της προσφέρει τη δυνατότητα να δουλέψει με Έλληνες εκπαιδευτικούς, να γνωρίσει νέες μεθόδους της εργασίας της με τους Έλληνες μαθητές, καθώς και να ανταλλάξει εμπειρίες και ιδέες.

Πιστεύει πως οι εκπαιδευτικοί των 2ου και 5ου Δημοτικών Σχολείων Ν. Αλικαρνασσού είναι όλοι μια ομάδα, είναι ανοικτοί και στο γραφείο των δασκάλων υπάρχει μια ατμόσφαιρα φιλική, ενώ όλοι τη δέχτηκαν πολύ ζεστά και αυτός τελικά είναι ένας καλός τρόπος επικοινωνίας.

Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Αλικαρνασσού φιλοξενεί με τη σειρά του τη Simona Kuzminskaite δασκάλα Τέχνης από τη Λιθουανία, η οποία αναφέρει πως τις πρώτες μέρες σκεφτόταν ότι θα ήταν δύσκολο, λόγω γλώσσας, αλλά οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί τη βοήθησαν να ενταχθεί στη σχολική κοινότητα με ένα πολύ ζεστό τρόπο.

Εξάλλου οι δάσκαλοι του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Αλικαρνασσού μεταφράζουν στους μαθητές τις φράσεις που δεν κατανοούν, εκφράζοντας κατηγορηματικά την άποψη πως όλοι μαζί είμαστε μια ομάδα, αφού υπάρχει η αίσθηση της «οικογένειας» μέσα στο σχολείο.

Χαρακτηριστικά καταλήγει πως τελικά είναι μια συναρπαστική ευκαιρία να βελτιώσει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την γενική της άποψη για τον κόσμο, να μάθει μια άλλη ξένη γλώσσα (μαθαίνει ελληνικά), να γνωρίσει ένα διαφορετικό πολιτισμό και επιπλέον να αποκτήσει περισσότερη εμπειρία διδασκαλίας που θα της επιτρέψει να γίνει καλύτερη εκπαιδευτικός.

Από τις πρώτες κιόλας μέρες, δημιουργήθηκε η «γωνιά της Λιθουανίας και της Πολωνίας» στην κεντρική είσοδο των σχολείων, έτσι ώστε οι γονείς, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί καθώς και συχνοί επισκέπτες να μπορούν να βλέπουν τα διαφημιστικά φυλλάδια, φωτογραφίες, cd’s, σημαίες, και τους χάρτες που αφορούν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων για τις δύο χώρες, όπως τον πολιτισμό, τη μουσική, τα ήθη και έθιμα, την εκπαίδευση, υλικό που δημιουργήθηκε από τους μικρούς μαθητές με τη συμβολή των δύο βοηθών.

Μία από τις πιο ευχάριστες δημιουργίες κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων ήταν η κατασκευή και ανταλλαγή ευχετηρίων καρτών στα ελληνικά, πολωνικά και λιθουανικά.

Από την πλευρά τους οι διευθυντές των σχολικών μονάδων του 2ου και 5ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Αλικαρνασσού Κώστας Θεοφάνους και Φραγκούλα Κουσκουρίδα, οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί Βλαχάκη Χρυσούλα και Κασωτάκη Μαρία καθώς και η Προωθήτρια των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Πρωτοβάθμιας στην Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/ση Κρήτης Τζένη Ψαλτάκη δηλώνουν πως οι δύο βοηθοί ενσωματώθηκαν πλήρως στη σχολική ζωή, βοηθώντας στη διδασκαλία και σε σχολικές δραστηριότητες, ενώ μέσα από αυτή τη δράση ανταλλάσσονται πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά συστήματα των τριών αυτών χωρών με αποτέλεσμα τον εμπλουτισμό της διδακτικής μεθοδολογίας και την ενίσχυση της γλωσσομάθειας.

Εν κατακλείδι, οι μαθητές, το προσωπικό και η ευρύτερη κοινότητα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό και τη γλώσσα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Οι απόψεις των μικρών μαθητών για τις δύο βοηθούς Comenius και για το μάθημά τους, όταν ρωτήθηκαν από την Προωθήτρια των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Πρωτοβάθμιας είναι:

• κάνουμε πολλές ομαδικές εργασίες και μαθαίνουμε για την παράδοση της Πολωνίας (Μανώλης)

• εξασκούμε τα αγγλικά μας, κάνουμε ομαδικές εργασίες, μαθαίνουμε πράγματα από άλλες χώρες (Bianca)

• μαθαίνουμε από διάφορες χώρες και αυτό μας έχει βοηθήσει να φτιάξουμε σπουδαίες εργασίες από ανακυκλώσιμα υλικά (Γιάννης και Δημήτρης)

• από τότε που έχει έρθει η βοηθός έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα σε όλο το σχολείο, κάνουμε συνεχώς διάφορα πράγματα και μας βοηθά να μάθουμε περισσότερα πράγματα για την ανακύκλωση (Ντίνα)

• φτιάχνουμε πράγματα που δεν τα ξέρουμε, μαθαίνουμε για τη χώρα της, την Πολωνία. ( Γιώργος)

• μας αρέσουν τα καλλιτεχνικά που κάνουμε μαζί της (Μιχάλης, Ιωάννα)

• μας έχει βοηθήσει να μάθουμε πολλές λέξεις στα αγγλικά (Δημήτρης)

• μας έμαθε πολωνικές λέξεις ( Μάνος)

• κάνουμε πράγματα που εμείς δεν τα γνωρίζαμε (Εύη)

• κάνουμε σχέδια, αφίσες, projects, κάτι διαφορετικό, περνάμε την ώρα μας καλά (Στέλλα)

• μαθαίνουμε για την Πολωνία και τα γεωγραφικά της διαμερίσματα (Μάνος)

• μαθαίνουμε πράγματα από άλλες χώρες, μας δείχνει τα φαγητά σε φωτογραφίες, τις κατασκευές που κάνουμε, έχουμε όλη δημιουργικότητα και χαρά (Θοδωρής)

• συνέχεια μαθαίνουμε νέα πράγματα, κάνουμε διασκεδαστικά πράγματα (Όλγα)

• μας μαθαίνει φαγητά, παραδοσιακές στολές, μέρη, μας ξεναγεί (Μαρίνος)

• κάνουμε κατασκευές και δουλεύουμε ομαδικά και αυτές τις κατασκευές τις παρουσιάζουμε παντού (Βαγγέλης)

• φτιάχνουμε κατασκευές, μας μαθαίνει πράγματα για τις άλλες χώρες (Κωστής)

• μαθαίνουμε πράγματα, φαγητά, μας δείχνει πόλεις κάποιων χωρών (Σταύρος)

Την Πέμπτη 28 Μαρτίου, στα πλαίσια του μαθήματος Αγωγής του Πολίτη και στην ενότητα που αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγματοποιήθηκε δειγματική διδασκαλία και μια μικρή εκδήλωση για τους μαθητές των τμημάτων της Στ΄τάξης των 2ου & 5ου Δημοτικών Σχολείων Νέας Αλικαρνασσού κατά την οποία η υπεύθυνη του Europe Direct κα Βασιλική Μαδούλκα μίλησε στα παιδιά σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ιστορία της.

Τη διδασκαλία οργάνωσε η κα Κουσκουρίδα Φραγκούλα, Διευθύντρια του 5ου Δημ. Σχολείου Νέας Αλικ/σού, η οποία συμμετέχει με το Στ3 στο πρόγραμμα Teachers4Europe που οργανώνει η Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εκπαιδευτικούς Α/θμιας Εκπ/σης.

Στη διδασκαλία συνέβαλλαν οι βοηθοί εκπαιδευτικοί που βρίσκονται φέτος στο σχολείο, καθώς και η μουσικός του Σχολείου κα Καρυωτάκη Κατερίνα, η οποία παρουσίασε με τα παιδιά τον ύμνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα, το περιεχόμενο της διδασκαλίας ήταν η ιστορία της Ε.Ε. , οι λόγοι δημιουργίας της , οι αξίες στις οποίες πρέπει να στηρίζεται σύμφωνα με τις συνθήκες της, όπως αλληλεγγύη, συναδέλφωση, δικαιοσύνη, ελευθερίες, ειρήνη, ασφάλεια, δημοκρατία.

Επιπλέον, έγινε αναφορά στο Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών, όπως έχει οριστεί το 2013 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να ενημερωθούν οι πολίτες της Ε.Ε. για τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητά τους αυτή.

Επιπλέον, έγινε αναφορά στα δικαιώματα των παιδιών και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού, η οποία έχει κυρωθεί και τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. Στο τέλος όλα τα παιδιά κατέγραψαν τα δικαιώματα όλων μας των οποίων η διεκδίκηση πρέπει να είναι συνεχής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook