Το 2ο Σχολικό Εργαστηριακό Κέντρο Ηρακλείου και το 5ο Επαγγελματικό Λύκειο Ηρακλείου, υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου, οργανώνουν έκθεση με θέμα «Τηλεπικοινωνίες από τη μινωική εποχή στον 20ο αιώνα». Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου από την Τετάρτη 3 Απριλίου έως και την Παρασκευή 12 Απριλίου 2013 (ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 09:30 – 13:30 και 18:00 – 21:00, Σάββατο: 9:30 – 13:30). Η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν σήμερα Τετάρτη 3 Απριλίου στις 18:30 στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Κατά την τελετή των εγκαινίων θα γίνει ομιλία του αρχαιολόγου Νίκου Παναγιωτάκη με θέμα «Μινωικές φρυκτωρίες: το αρχαιότερο σύστημα επικοινωνίας και άμυνας». Στη συνέχεια, θα υπάρξει ξενάγηση για τους παρευρισκόμενους.
Η έκθεση περιλαμβάνει εκθέματα και πληροφοριακό υλικό. Αναλυτικότερα:
Για τη μινωική εποχή, θα παρουσιαστεί η δουλειά του Ηρακλειώτη αρχαιολόγου Νίκου Παναγιωτάκη που έγινε στο πλαίσιο του έργου «επιφανειακή έρευνα Πεδιάδας» και θα περιλαμβάνει
• απεικόνιση του δικτύου φρυκτωριών της γεωγραφικής ενότητας Πεδιάδας
• τρισδιάστατη αναπαράσταση του τρόπου αποστολής και λήψης μηνύματος μέσω των φρυκτωριών
• προβολή σύντομου φιλμ
Για τον 20ο αιώνα θα παρουσιαστούν εκθέματα από το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ στην Αθήνα. Μέσω των εκθεμάτων αυτών θα προβληθεί η εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών κατά τον 20ου αιώνα. Πιο συγκεκριμένα, το τμήμα αυτό της έκθεσης θα περιλαμβάνει
• τηλεφωνικές συσκευές και τεχνολογίες φωνής από τα πρώτα βήματα της τηλεφωνίας ως και σήμερα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη συσκευή καταγραφής Μορσικών σημάτων, το τηλέτυπο, την τηλεφωνική συσκευή τύπου Graham Bell.
Επίσης, θα γίνεται προβολή παρουσίασης που αφορά στην ιστορία των τηλεπικοινωνιών.
Υπεύθυνος διοργάνωσης της έκθεσης είναι ο Κώστας Παντερής, καθηγητής πληροφορικής του 2ου ΣΕΚ Ηρακλείου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook