Η συμβολή του ΔΝΤ στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου θα ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ περίπου, για περίοδο τριών ετών, όπως είπε την Τετάρτη η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Το συνολικό ύψος του πακέτου θα ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup.

Η κ. Λαγκάρντ επισημαίνει ότι η έγκριση από το ΔΣ του ΔΝΤ αναμένεται στις αρχές Μαΐου, καθώς ήδη υπάρχει συμφωνία με την κυπριακή κυβέρνηση για το οικονομικό πρόγραμμα και το δάνειο των 10 δισ. ευρώ.

«Τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ κατέληξε σε συμφωνία με τις κυπριακές αρχές για το οικονομικό πρόγραμμα που θα στηρίξει το ΔΝΤ από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», είπε.

«Το συνδυασμένο πακέτο χρηματοδότησης των 10 δισ. ευρώ έχει σχεδιαστεί ώστε να βοηθήσει την Κύπρο να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της εξυπηρέτησης του χρέους, ενώ εφαρμόζει τις πολιτικές που χρειάζονται για να αποκατασταθεί η υγεία της οικονομίας και να ανακτηθεί η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές», προσέθεσε.

«Η συμβολή του ΔΝΤ θα πραγματοποιηθεί μέσω τριετούς δανείου ύψους 891 εκατ. SDR που αποτελούν το 563% της ποσόστωσης της Κύπρου. Περιμένω ότι η συμφωνία θα οδεύσει προς έγκριση από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ στις αρχές Μαϊου», σημείωσε.

Τα SDR ή ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα είναι το «νόμισμα» που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ. Αντιστοιχεί σε ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου.

ΕΕ-ΔΝΤ: Σημαντικές προκλήσεις εν όψει

Σε κοινή δήλωση της κ. Λαγκάρντ με τπν ευρωπαίο επίτροπο Όλι Ρεν, τονίζεται ότι η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις.

«Οι κυπριακές αρχές έχουν ξεκινήσει ένα πολυετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα», επισημαίνεται.

Στόχοι αυτού του προγράμματος, είναι η σταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού συστήματος και η επίτευξη δημοσιονομικής βιωσιμότητας, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας που θα διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη ευημερία του πληθυσμού, σημειώνεται.

Το πρόγραμμα έρχεται να προστεθεί στα σημαντικά βήματα που έχει ήδη κάνει η Κύπρος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας και περιλαμβάνει μια δέσμη μέτρων που έχουν στόχο να διασφαλίσουν έναν σταθερό, βιώσιμο και διαφανή χρηματοπιστωτικό τομέα, προστίθεται.

«Το πρόγραμμα προωθεί ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα διαμορφώσουν τις συνθήκες για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας», αναφέρουν και σημειώνουν ότι η Κύπρος πρόκειται να αντιμετωπίσει αξιοσημείωτες προκλήσεις.

Η κοινή δήλωση κατραλήγει με τη δέσμευση ότι Κομισιόν και ΔΝΤ Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται δίπλα στην Κύπρο και τον κυπριακό λαό, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας, της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και της ανάπτυξης.


in.gr