ΥΛΙΚΑ

2 φλιτζ του τσαγιού ψιλές φακές
1 φύλλο δάφνης
1 κρεμμύδι καθαρισμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 ντομάτα μέτρια ξεφλουδισμένη και ξεσποριασμένη
αλάτι, πιπέρι
4 κουταλιές καλό ξύδι από κρασί
1 φλιτζ του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Σε 1 ½ λίτρο νερό ρίξτε τις φακές αφού τις καθαρίσετε και τις πλύνετε μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη και τη ντομάτα ψιλοκομμένη. Αφήστε τις να βράσουν καλά και για αρκετή ώρα και μέχρι να χυλώσουν.

Τις βγάζετε από το μάτι της κουζίνας, τις αφήνετε να χλιαρέψουν και τις βάζετε στο μπλέντερ αφού αφαιρέσετε το φύλλο δάφνης, ενώ κρατάτε τα σκόρδα και το κρεμμύδι.

Τα κτυπάτε να γίνουν ένας λείος βελούδινος πολτός. Ρίχνετε το μισό λάδι μέσα στον πολτό, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το ξύδι και κτυπάτε για ακόμα ½ λεπτό.

Σερβίρετε στα πιάτα περιχύνοντας το καθένα με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο.