Αρκετές παγίδες για εκατομμύρια φορολογούμενους κρύβει η νέα φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν πέρυσι και θα δηλωθούν εφέτος με 10 σημαντικές αλλαγές. Το νέο έντυπο της εφορίας, που αν ρίξει κάποιος μία πρώτη ματιά και το συγκρίνει με το αντίστοιχο περυσινό δεν θα εντοπίσει κραυγαλέες διαφορές, κρύβει σημαντικές λεπτομέρειες - παγίδες οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε πρόσθετη φορολογία περίπου 8.500.000 πολίτες.

Το νέο έντυπο Ε1 θα υποβληθεί εφέτος από όλους ηλεκτρονικά μέχρι της 30 Ιουνίου, ενώ για πρώτη φορά η εφορία δεν θα στείλει ούτε ένα έντυπο, ούτε ένα «βιβλιαράκι» με οδηγίες συμπλήρωσης. Για την υποβολής της δήλωσης όσοι δεν έχουν κωδικούς πρόσβασης θα πρέπει να τους αποκτήσουν τις επόμενες εβδομάδες

Η μεγαλύτερη φορολογική παγίδα που κρύβει η νέα φορολογική δήλωση είναι ότι η εφορία ζητά από τους ιδιοκτήτες ακινήτων να αναγράψουν σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά τον αριθμό παροχής ρεύματος της ΔΕΗ. Με αυτόν τον τρόπο θα διασταυρώσει αν τα τετραγωνικά του κάθε ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου συμπίπτουν με τα αρχεία της ΔΕΗ και αν υπάρχουν διαφορές θα επιβληθούν πρόσθετοι φόροι.

Επίσης, για πρώτη φορά οι νέοι ηλικίας άνω των 18 ετών θα υποβάλλουν υποχρεωτικά δήλωση ακόμη και αν είναι προστατευόμενα μέλη χωρίς εισοδήματα. Ωστόσο θα γλυτώσουν από την πρόσθετη φορολογία και τα τεκμήρια εφόσον δεν δηλώσουν ούτε ένα ευρώ εισόδημα για το 2012 και φυσικά δεν έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομά τους.

Παράλληλα, για πρώτη φορά οι φορολογούμενοι με παιδιά θα πρέπει να δηλώσουν τον ΑΜΚΑ των προστατευόμενων τέκνων τους ώστε να γίνει διασταύρωση με τα στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων. Είναι προφανές ότι η εφορία προσπαθεί να κλείσει όλες τις τρυπες όχι μόνο της φοροδιαφυγής αλλά και της εισφοροδιαφυγής.

Ακόμη, εφέτος θα δηλωθούν στους κωδικούς 659 – 660 όλα τα εισοδήματα ακόμη και αυτά που μέχρι πέρυσι δεν ήταν υποχρεωτικό (π.χ. τόκοι καταθέσεων, μερίσματα από μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια), ενώ ερωτηματικό παραμένει αν θα πρέπει σε αυτόν τον κωδικό να δηλωθούν και τα χρήματα που λαμβάνουν οι οικογένειες με παιδιά ως πολυτεκνικά επιδόματα ενώ μέχρι πέρυσι η αναγραφή τους ήταν προαιρετική.

Με την υποχρεωτική δήλωση όλων αυτών των εισοδημάτων οι φορολογούμενοι, θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερη ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%, εφόσον τα συνολικά εισοδήματα τους το 2012 ήταν μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ.

Μισθωτοί που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών είτε γιατί έχουν έως τρεις εργοδότες είτε γιατί ο ένας εξ αυτών αποφέρει το 75% του εισοδήματος θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 019 – 020 στον πίνακα 2.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν και φέτος τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ σε αντιδιαστολή με τους ελεύθερους επαγγελματίες για τους οποίους το τέλος επιτηδεύματος αυξήθηκε σε 650 ευρώ (1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις και 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα).

Επίσης, οι έμποροι ηλικίας από 62 ετών και άνω θα πρέπει να συμπληρώσουν στον πίνακα 2 τους κωδικούς 027-028. Ο κωδικός αυτός καθιερώθηκε προκειμένου να εξαιρεθούν αυτόματα από το τέλος επιτηδεύματος όσοι επιτηδευματίες απέχουν τρία χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους. Ως έτος ηλικίας συνταξιοδότησης θεωρείται το 65ο.

Φορολογούμενοι με σκάφος αναψυχής καλούνται να δηλώσουν τον ΑΦΜ του κύριου ή του κατόχου του σκάφους. Πέρυσι στη δήλωση ο φορολογούμενος σημείωνε μόνο το όνομα του σκάφους και όχι τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη.

Παράλληλα, μισθωτοί και συνταξιούχοι με παρακράτηση από τις αποδοχές τους της εισφοράς αλληλεγγύης θα πρέπει στον πίνακα 8 να συμπληρώσουν τους νέους κωδικούς 333-334 όπου αναγράφονται τα ποσά που παρακρατήθηκαν το 2012 για ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

in.gr