Πλούσια η ατζέντα  του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου την Τετάρτη στις 4 το μεσημέρι στη Βουλή.

Στο επίκεντρο θα βρίσκεται το θέμα των \”κλειστών επαγγελματων\” .Το νομοσχέδιο θα περιγράφει τις κατηγορίες των φραγμών που πρέπει να αρθούν και θα δίνεται χρονικό περιθώριο, ώστε το κάθε υπουργείο να καθορίσει με υπουργικές αποφάσεις τις λεπτομέρειες για τα επαγγέλματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του.

Εισηγητής θα είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Άλλωστε, η ψήφιση του νομοσχεδίου ως το τέλος Φεβρουαρίου είναι η σημαντικότερη υποχρέωση της Ελλάδας για την έγκριση της τέταρτης δόσης του μηχανισμού στήριξης, το Μάρτιο.

Με δεδομένες τις σφοδρές αντιδράσεις των επαγγελματικών κλάδων στο νομοσχέδιο, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρήγγειλε δημοσκόπηση, επιθυμώντας να «μετρήσει» τις αντιδράσεις σε επίπεδο κοινής γνώμης.

Θύελλα αντιδράσεων

Συνολικά πρέπει να αρθούν περιορισμοί και εμπόδια για συνολικά 150 επαγγέλματα. Μεταξύ άλλων επέρχονται αλλαγές για φαρμακοποιούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και μηχανικούς.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, αντιδρώντας στις αποφάσεις της κυβέρνησης, προκήρυξε τριήμερη απεργία από την Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου.

Επίσης, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί έχουν εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεση τους στην κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών που προωθείται με το νομοσχέδιο.

Με απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, οι δικηγόροι όλης της Ελλάδος, εκτός των Αθηνών, κατέρχονται σε τριήμερη αποχή, από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών θα αποφασίσει την Τετάρτη, για το αν θα κατέλθουν σε απεργία ή όχι οι δικηγόροι της πρωτεύουσας.

Σε ό,τι αφορά στους μηχανικούς, η Επιτροπή Ανταγωνισμού παρενέβη και επέβαλε πρόστιμο στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος γιατί υιοθέτησε ελάχιστο κόστος κατασκευής έργων και με τον τρόπο αυτόν αυξήθηκε η αμοιβή των μηχανικών.

Στη συνεδρίαση τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης θα ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο για το σχέδιο νόμου που αφορά στην αναμόρφωση των αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, ενώ θα παρουσιαστεί πιλοτικό πρόγραμμα για 800 ολοήμερα σχολεία, από την υφυπουργό Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook