Με ταχείς ρυθμούς προχωρά το θέμα της παραχώρησης σε ιδιώτες των περιφερειακών αεροδρομίων μεταξύ των οποίων και του αεροδρομίου Χανίων «Γ.Δασκαλογιάννης».

Ήδη από την 1η Απριλίου δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕ η «Πρόσκληση για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παροχή υπηρεσιών σε σχέση με την λειτουργία και συντήρηση των περιφερειακών αεροδρομίων του Ελληνικού Δημοσίου (Ομάδα Α)» στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το αεροδρόμιο Χανίων.

Αξιοσημείωτο είναι πως στην περιγραφή του αεροδρομίου αναφέρεται και η «προίκα» των έργων επέκτασης τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν στο επόμενο χρονικό διάστημα από την εταιρεία που κέρδισε τις δικαστικές διαμάχες.

Στο μεταξύ και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Flashnews.gr, αναμένεται μια σημαντική εξέλιξη στο έργο επέκτασης του αεροδρομίου Χανίων.

Μέχρι τώρα, ως φορέας υλοποίησης του έργου αναφέρεται η ειδική υπηρεσία της ΥΠΑ, ΕΥΔΕ αεροδρομίων Νοτίου Ελλάδος, η οποία έχει περιορισμένες τεχνικές δυνατότητες επίβλεψης ενός τόσο μεγάλου έργου.

Όμως, εν όψει της σύστασης και έναρξης λειτουργίας του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης , εξετάζεται το να αναλάβει ο νέος αυτός Οργανισμός ως φορέας του έργου καθώς θα διαθέτει πολλά στελέχη από ΟΑΔΥΚ και ΟΑΝΑΚ με εμπειρία στα τεχνικά έργα.

Ουσιαστικά θα πρόκειται για το πρώτο μεγάλο έργο στην Κρήτη που θα αναλάβει να επιβλέψει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης.

Η Παραχώρηση των αεροδρομίων

Στο μεταξύ και σε ότι αφορά στην παραχώρηση της χρήσης και λειτουργίας του αεροδρομίου Χανίων από την ΥΠΑ σε ιδιωτικό εταιρικό σχήμα, στην σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρονται τα εξής :

\”Αεροδρόμιο Χανίων «Ιωάννης Δασκαλογιάννης»

Τα Χανιά είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο στο νησί της Κρήτης, μετά το αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Βρίσκεται σε μια χερσόνησο στο δυτικό τμήμα του νησιού, σε απόσταση 14 χιλιομέτρων βόρειο-ανατολικά της πόλης των Χανίων.

Η επιβατική του κίνηση αυξήθηκε κατά ποσοστό 2,3% ετησίως κατά την περίοδο από το 2003 (1,5 εκατ. επιβάτες) έως το 2011 (1,8 εκατ. επιβάτες). Ποσοστό 75% των επιβατών αυτών είναι διεθνείς και φθάνουν ως επί το πλείστον κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου δημιουργώντας μια ισχυρή εποχικότητα της τάξης του 67%. Οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρίες στο αεροδρόμιο είναι η Aegean Airlines (15%), ακολουθούμενη από την TUI Group (13%).

Το αεροδρόμιο των Χανίων είναι μια σημαντική στρατιωτική αεροπορική βάση που διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο. Ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικών δραστηριοτήτων είναι εγκατεστημένες στο αεροδρόμιο των Χανίων, και συγκεκριμένα από την Πολεμική Αεροπορία, το Ναυτικό των ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Τα σημαντικά έργα ανάπτυξης περιλαμβάνουν την επέκταση του Δαπέδου Στάθμευσης Αεροσκαφών, την ανάπτυξη των υποδομών της ζώνης πρόσβασης και την κατασκευή ενός νέου συγκροτήματος καυσίμων. Έργα επί του παρόντος στο στάδιο του σχεδιασμού περιλαμβάνουν τη σημαντική επέκταση του Κτιρίου του Αεροσταθμού και των σχετικών έργων πρόσβασης, καθώς και ένα νέο πύργο ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία η συνολική κίνηση του αεροδρομίου για το έτος 2012 ανήλθε σε 2.052.649 επιβάτες.\”

Στο ίδιο «πακέτο» με το αεροδρόμιο Χανίων, συμπεριλαμβάνονται και τα αεροδρόμια : Θεσσαλονίκης – Κέρκυρας – Ζακύνθου – Κεφαλονιάς – Ακτίου – Καβάλας

Ως προθεσμία για την υποβολή της Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος ορίστηκε η 17η Μαΐου

Δείτε εδώ ολόκληρη την Πρόσκληση Ενδιαφέροντος του ΤΑΙΠΕΔ

Ναπολέων Σαραντίδης
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook