Στοιχεία από την επεξεργασία 2,5 εκατ. αρχείων για πρόσωπα και κινήσεις υπεράκτιων εταιρειών (οffshore) φέρνουν στη δημοσιότητα «Τα Νέα», στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists - ICIJ), με τη συνεργασία 160 δημοσιογράφων σε 60 χώρες του πλανήτη.

Στόχος της έρευνας είναι να αποκαλύψει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των οffshore.

Τα 2,5 εκατομμύρια μυστικά αρχεία αποτελούν τη μεγαλύτερη συλλογή στοιχείων για υπεράκτιες εταιρείες που βρέθηκε ποτέ στη διάθεση ενός οργανισμού ενημέρωσης.

Οι περισσότερες από τις εταιρείες ελληνικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στα δεδομένα της ICIJ έχουν έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους στην Καραϊβική.

Από την έρευνα της ICIJ εντοπίστηκαν 107 υπεράκτιες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων. Από αυτές, μόνο τέσσερις είναι εγγεγραμμένες στα φορολογικά μητρώα. Οι αρμόδιες Αρχές δεν διαθέτουν κανένα στοιχείο για τις υπόλοιπες 103 οffshore - ούτε αν οι ιδιοκτήτες τους δήλωσαν τα κεφάλαια και τα ακίνητα που τους ανήκουν ούτε αν πλήρωσαν φόρους για αυτά.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», το υπουργείο Οικονομικών ενημερώθηκε για τα ευρήματα του ICIJ και απάντησε πως θα εξετάσει τα δεδομένα ώστε να προσδιορίσει αν υπάρχουν αποδείξεις για παράτυπες ή παράνομες ενέργειες από τους δικαιούχους των οffshore.

in.gr