Θετικό αποτέλεσμα είχαν οι επαφές του προέδρου του ΣΕΓΑΣ, Κώστα Παναγόπουλου, με τοπικούς παράγοντες της Κρήτης. Μετά την επίσκεψη του προέδρου στον περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο και άλλους παράγοντες του νησιού, προέκυψε συνεργασία σε επίπεδο αγωνιστικής δράσης. 

Στο πλαίσιο του ανοίγματος που κάνει η ομοσπονδία στην κοινωνία και στην περιφέρεια, με τη διοργάνωση αγώνων σε μεγάλα αστικά κέντρα, θα διεξαχθεί αγώνας δρόμους στα μέσα στον Ιούνιο στην πόλη του Ηρακλείου. Συνδιοργανωτές θα είναι ο ΣΕΓΑΣ, η περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Ηρακλείου με τη σύμπραξη των τεσσάρων αντιπεριφερειών. 

Στη διάρκεια των συναντήσεων έγινε συμφωνία επί της αρχής για τα οργανωτικά ζητήματα με τους φορείς του νησιού και το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει στενή συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων για το συντονισμό της οργάνωσης του αγώνα. 

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευρυπίδη Κουκιαδάκη, στη συνέχεια με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και τέλος με τον Δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη. 

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ στην συνέχεια βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του Παγκρήτιου σταδίου, το οποίο θα παίξει κεντρικό ρόλο στη διοργάνωση, καθώς είναι πιθανό να φιλοξενήσει το κέντρο εγγραφών. Στο περιθώριο των επαφών στην πόλη, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας επισκέφθηκε το στάδιο «Ελευθερίας», όπου εξετάσθηκαν οι δυνατότητες ανακατασκευής του ελαστικού τάπητα.

Επίσης ο κ. Παναγόπουλος είχε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη, από τον οποίο ζήτησε την υποστήριξη του για τον αγώνα δρόμου, καθώς και για το διεθνές μίτινγκ «Βενιζέλεια». Κατόπιν ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ μετέβη στα Χανιά όπου επισκέφτηκε τόσο το Εθνικό Στάδιο Χανίων όσο και το προπονητήριο ρίψεων στον Κλαδισό. 

Συνάντησε τον πρόεδρο της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κρήτης κ.Σωτήρη Λαβούτα και εκπροσώπους των τοπικών συλλόγων και άλλους παράγοντες της περιοχής. Τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ συνόδευσε στην Κρήτη το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Παναγιώτης Αντωνακάκης, ο τεχνικός ανάπτυξης του ΣΕΓΑΣ Μάρκος Καλούδης και ο συντονιστής μαραθωνίου Μάκης Ασημακόπουλος.

Μιλώντας ο κ.Παναγόπουλος εξέφρασε την απογοήτευσή του για την εικόνα που είδε στο χώρο που γυμνάζονται οι σφυροβόλοι στον Κλαδισό: «Ελικρινά ντράπηκα για τα παιδιά και τους προπονητές που προπονούνται κάτω από τέτοιες συνθήκες. Είναι ηρωϊσμός αυτό που κάνουν. Πρέπει άμεσα να γλυτώσουμε από αυτό το αίσχος» ενώ αναφερόμενος στις επισκέψεις που κάνει σε όλη την Ελλάδα είπε: 

« Το μήνυμα που μεταφέρω είναι ότι όλοι πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να αποδείξουμε, μέσα από δράσεις ανάπτυξης, ότι μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα κόντρα στην οικονομική κρίση. Δεν ωφελεί κανένα η απαισιοδοξία και εμείς έχουμε ένα πλάνο, το οποίο πρέπει να προσπαθούμε να το προχωρήσουμε. Ξέρω ότι τα προβλήματα είναι πολλά, όμως από την άλλη υπάρχουν ηρωϊκοί γονείς που βάζουν το χέρι στην τσέπη για να κάνουν τα παιδιά κλασσικό αθλητισμό, όπως επίσης και πεισματάρηδες αθλητές και προπονητές και εθελοντές στις ΕΑΣ, στα σωματεία και στην διοίκηση του ΣΕΓΑΣ, που έχουμε αποφασίσει να κάνουμε το καλύτερο για κάτι που αγαπάμε.»

Ακόμα τόνισε ότι ο ΣΕΓΑΣ έκανε μια μεγάλη προσπάθεια για το 2013 ώστε να εξασφαλιστούν σχεδόν στα περσινά επίπεδα η κάλυψη των μετακινήσεων των αθλητών των σωματείων και κάλεσε τις τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν αν τις ενδιαφέρει ο αθλητισμός και αν η απάντηση είναι ναι χρειάζεται να το αποδείξουν έμπρακτα, παρόλες τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν. Συμπλήρωσε δε ότι ο αθλητισμός δεν είναι ένα επιπρόσθετο πρόβλημα αλλά μια διέξοδος για τους νέους. 

Τέλος αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε με τους φορείς του Ν.Χανίων δήλωσε ότι μίλησε με τον Αντιπεριφερειάρχη κ.Α.Βουλγαράκη για το αν θα μπορέσει ο ΣΕΓΑΣ να στηρίξει τα Βενιζέλεια και να τα κρατήσει σε ένα καλό επίπεδο όπως και τηλεφωνικά με τον Δήμαρχο Χανίων κ.Μ.Σκουλάκη για να βρεθεί λύση στο θέμα του προπονητηρίου των ρίψεων ώστε σε 1-2 μήνες να έχουν φύγει τα παιδιά από τον Κλαδισό.