Το 2013 είναι έτος καμπής, το οποίο θα οδηγήσει στην ανάπτυξη, καθώς τα αποτελέσματα των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση θα αρχίσουν να φαίνονται σαφώς το επόμενο τρίμηνο και να καταγράφονται στην αγορά έως το τέλος του χρόνου, τόνισε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς μιλώντας την Πέμπτη σε συνέδριο που οργάνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 36 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σαμαράς έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι το Φεβρουάριο, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, υπήρξε θετικό ισοζύγιο μεταξύ προσλήψεων και απολύσεων γεγονός που, όπως σημείωσε, αποτελεί σημαντικό σημάδι ανάκαμψης.

«Η κατάσταση στη χώρα είναι ακόμη κρίσιμη. Δεν εξωραΐζω τα πράγματα, αλλά το κλίμα -έστω και αργά- αντιστρέφονται. Βελτιώνονται οι δείκτες, υπάρχουν θετικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα, κλείνονται οι πρώτες συμφωνίες, ξεμπλοκάρονται ιδιωτικοποιήσεις, προχωρά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Έγιναν μεταρρυθμίσεις που δεν είχαν γίνει ποτέ. Είναι αυτό που λέμε, ότι σπάει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και εισερχόμαστε στον ενάρετο κύκλο της ανάκαμψης, όχι θεωρητικά αλλά με συγκεκριμένα μέτρα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε κίνηση σταθερότητας για το τραπεζικό σύστημα την εξαγορά των κυπριακών τραπεζών.

Αναφερόμενος γενικότερα στην πορεία της οικονομίας σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης. «Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, δεν το εγκαταλείπουμε. Θα το κάνουμε καλύτερο. Ακόμη κι αυτοί που αντιδρούν, μέσα τους εύχονται να παραμείνουμε στην Ευρώπη και στο ευρώ» επισήμανε.

Παράλληλα, χαρακτήρισε το ΕΣΠΑ «καθαρό μήνυμα στήριξης της ΕΕ προς την Ελλάδα, που αίρει τις αμφισβητήσεις», καθώς και για «έμπρακτη απόδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε: «Οι μεγάλες θυσίες έχουν τραυματίσει αυτό που κάποτε λέγαμε Ευρωπαϊκό όραμα. Πρέπει να αλλάξουμε πολλά αν δεν θέλουμε να δούμε να ακυρώνονται πολλά θετικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη και να δείξει ότι είναι σύμμαχος και όχι τιμωρός».

Αναφερόμενος, δε, στον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, με επίκεντρο την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων και την υλοποίηση των έργων, σημείωσε: «Οι εποχές των χαλαρών ρυθμών για το δημόσιο έχουν τελειώσει. Δεν υπάρχει ούτε το περιθώριο ούτε και δικαιολογία την ώρα που ζητάς χρήματα από τους πολίτες να επιτρέπεις οποιεσδήποτε καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας».

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχει στείλει φακέλους με οδηγίες σε όλα τα υπουργεία για ενέργειες συντονισμού και επιτάχυνσης με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook