Η Μονεμβασιά, είναι μία μικρή ιστορική πόλη της ανατολικής Πελοποννήσου, στο νομό Λακωνίας. Το όνομά της είναι σύνθετη λέξη, που προέρχεται από τις λέξεις: μόνη και έμβασις, δηλαδή το όνομά της οφείλεται στο ότι το κομμάτι ξηράς που ενώνει την παλιά με την νέα πόλη αποτελεί και την μόνη έμβαση μεταξύ τους. Κάστρα και τείχη, παλιά αρχοντικά, στενά λιθόστρωτα δρομάκια, 40 εκκλησίες όλα θυμίζουν το Βυζάντιο και τους Ενετούς.

Μπαίνοντας στη πόλη αρχίζει το ταξίδι προς το παρελθόν, από τον 6ο αιώνα που κατοικήθηκε το Κάστρο μέχρι και σήμερα.

Η πόλη δημιουργήθηκε από φυλές που έψαχναν καταφύγιο από την εισβολή σλαβικών και αβαρικών φύλων στην Ελλάδα. Από τον 10 αιώνα μ.Χ. η πόλη αναπτύχθηκε σε ένα σημαντικό εμπορικό, παραθαλάσσιο κέντρο. Στη βυζαντινή εποχή ήταν συνέχεια υπό την επιρροή της βυζαντινής αυτοκρατορίας μέχρι το 1471, οπότε και πουλήθηκε στον Πάπα από τον δεσπότη του Μοριά, Θωμά Παλαιολόγο. Στη συνέχεια κυβερνήθηκε διαδοχικά από Τούρκους και Ενετούς κατά διαστήματα.

Η πόλη ελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό την 1η Αυγούστου του 1821, κατά την διάρκεια της ελληνικής επανάστασης.

\"monemvasia

Μόλις μπούμε στην καστροπολιτεία, βρίσκεται το σπίτι του Μονεμβασίτη ποιητή της Ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσου, και στη συνέχεια ο κεντρικός δρόμος με το βυζαντινό καλντερίμι και τα παραδοσιακά μαγαζάκια, οδηγεί στην κεντρική πλατεία με το παλιό κανόνι και την εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού και το ιστορικό διατηρητέο κτίριο του 16ου αιώνα όπου στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή της Μονεμβασιάς.

Από εδώ διακλαδίζονται όλοι οι δρόμοι προς όλες τις γωνίες του Κάστρου. Στο πάνω Κάστρο, εν ονόματι Γουλά, θα απολαύσουμε την υπέροχη θέα της κάτω πόλης, των τειχών, τη θέα στη θάλασσα, και λίγο πιο πάνω την εκκλησία της Αγίας Σοφίας χτισμένη στην άκρη του απόκρημνου βράχου.

\"monemvasia

Στην περιπλάνηση του Κάστρου θα συναντήσουμε περίπου 40 εκκλησίες, όπως της Παναγίας Χρυσαφίτισσας, της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Στεφάνου, του Αγίου Παύλου, της Αγίας Άννας, εργαστήρι και μουσείο παραδοσιακών τεχνών της αργυροχρυσοχοΐας και παλιά αρχοντικά. Στο Κάστρο οι επισκέπτες μπορούν να μείνουν σε παραδοσιακούς ξενώνες και να απολαύσουν το φαγητό τους στις παραδοσιακές ταβέρνες, στα παραδοσιακά καφέ και στα μπαράκια, τα οποία βρίσκονται σε παλιά αρχοντικά και έχουν αναπαλαιωθεί με σεβασμό, διατηρώντας πάντα τον παραδοσιακό χαρακτήρα της καστροπολιτείας.

\"monemvasia

Η νέα πόλη της Μονεμβασιάς αποτελεί διοικητικό, οικονομικό και εμπορικό κέντρο με σύγχρονα και παραδοσιακά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, γραφικές ταβέρνες και καφετέριες δίπλα στη θάλασσα με τη μοναδική θέα στο Κάστρο.

\"monemvasia

Η Μονεμβασιά επίσης φημίζεται για το ξηρό και υγιεινό κλίμα της ,που συνιστάται από γιατρούς για διακοπές ασθενών που πάσχουν από άσθμα, ρευματισμούς και άλλες ασθένειες.

nocomments.gr/Βίκυ Σάρδη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook