Έμφαση στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, μέσω του ΕΣΠΑ, προανήγγειλε την Πέμπτη ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, μιλώντας στο συνέδριο που διοργάνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και η Κομισιόν για την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Όπως δήλωσε, «το θέμα δεν είναι απλά πώς θα δώσουμε χρήματα για να αντιμετωπίσουμε ένα κατεπείγον πρόβλημα», καθιστώντας σαφές ότι «στη νέα προγραμματική περίοδο θα δοθεί έμφαση στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα».

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις από το νέο ΕΣΠΑ, ανέφερε ότι ο μηχανισμός πρέπει να κατευθυνθεί σε σύγχρονες τεχνολογίες διαχείρισης απορριμμάτων και για επενδύσεις στην ενέργεια και τον τουρισμό με έμφαση στη σύνδεση του τελευταίου με τον πολιτισμό. «Δεν φτάνει ο ήλιος και η θάλασσα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χαν είπε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο διαχείρισης των κονδυλίων του επόμενου ΕΣΠΑ και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί και η εξειδίκευση των προγραμμάτων. «Να δοθούν λεφτά σε έργα που αλλάζουν την Ελλάδα», υπογράμμισε.

Σε δηλώσεις του, ο επίτροπος σχολίασε ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη για τους αυτοκινητόδρομους, «αλλά», προσέθεσε, «προβλέπω λύση και εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος ώστε να αρχίσουν οι κατασκευές εντός του μήνα».

Ο κ. Χατζηδάκης είχε αναφέρει λίγο πριν ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον κ. Χαν για να συζητηθούν τα έργα του τρέχοντος ΕΣΠΑ με έμφαση στα έργα προτεραιότητας και τους αυτοκινητόδρομους, καθώς αναμένεται η επίσημη έγκριση από τις υπηρεσίες της ΕΕ σχετικά με την στην ελληνική πρόταση για την απεμπλοκή των έργων στους αυτοκινητόδρομους.

Σε ό,τι αφορά στα κονδύλια που θα έρθουν στην Ελλάδα για τη νέα προγραμματική περίοδο έως το 2020 αναλύονται ως εξής 16 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, 4 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα «Αλέξανδρου Μπαλτατζή» (το λεγόμενο «αγροτικό ΕΣΠΑ») και 15 δισ. ευρώ από άμεσες αγροτικές ενισχύσεις και 500 εκατ. ευρώ για δράσεις προστασίας με έμφαση στην αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.

Αναφερόμενος στο σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, σημείωσε ότι δίνεται πλέον μικρότερο βάρος σε υποδομές και πολύ μεγαλύτερο σε άξονες όπως η επιχειρηματικότητα, με έμφαση στην εξωστρέφεια και την καινοτομία, την κοινωνική συνοχή, την κατάρτιση και την απασχόληση για να αντιμετωπιστεί η ανεργία και δράσεις για νέες τεχνολογίες και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ειδικά για το περιβάλλον, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη διαχείριση απορριμμάτων και στην πράσινη επιχειρηματικότητα.

Ακόμη, σημείωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, ενώ σχεδιάζεται ένα ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο για τη μετα-μνημονιακή Ελλάδα.

Ο υπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι κάθε περιφέρεια να έχει το δικό της πρόγραμμα και τα εθνικά τομεακά προγράμματα θα είναι λιγότερα.

Μέχρι το επόμενο φθινόπωρο θα είμαστε έτοιμοι, είπε ο υπουργός. Μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν 13 αναπτυξιακές ημερίδες σε όλες τις περιφέρειες και μέχρι τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εθνικό αναπτυξιακό συνέδριο. Μετά θα ξεκινήσει η εκπόνηση των προγραμμάτων και η οριστική υποβολή τους.

Τέλος, σημειώνεται ότι έξω από το Μέγαρο Μουσικής οι εργαζόμενοι της ΜΟΔ στις υπηρεσίες διαχείρισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά ταμεία είχαν συγκέντρωση, διαμαρτυρόμενοι για «τα αυξανόμενα αντικίνητρα και την ελλιπή αναγνώριση της συνεισφοράς τους», όπως ανέφεραν οι ίδιοι.

 

in.gr