Tον ασκό του Αιόλου ανοίγει προσπάθεια μείωσης των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών – τουλάχιστον της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευης – η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα τις «σιωπηλές» συγχωνεύσεις σχολείων.

Όπως αποκαλύπτει σε έγγραφό του ο αιρετός ΠΥΣΠΕ Χανίων και πρώην πρόεδρος του συλλόγου Δασκάλων κ.Νεκτάριος Πετράκης «με έγγραφο που απέστειλε το Υπουργείο στους Διευθυντές Εκπαίδευσης τους καλεί έως αύριο Παρασκευή να δηλώσουν την οργανικότητα των σχολικών μονάδων τους γιατί παρατηρείται το φαινόμενο αυτή να είναι αναντίστοιχη με τους αριθμούς των φοιτούντων μαθητών, ενώ παράλληλα τους προτείνει και την οργανικότητα που θα έπρεπε να έχουν.

Π.χ. Για ένα 12θεσιο σχολείο 185 μαθητών υπολογίζει ότι η οργανικότητά του θα έπρεπε να είναι 8θεσιο με βάση την αναλογία 25 μαθητές ανά τμήμα.
 

Α

Β

Γ

Δ

Ε

ΣΤ

ΣΥΝΟΛΟ

33

32

32

31

31

32

191

191:25= περίπου 8

Με βάση την παραπλανητική λογική του μέσου όρου που επικαλείται το Υπουργείο, το σχολείο αυτό πρέπει να είναι 8θέσιο δηλαδή δύο τμήματα στις δύο πρώτες τάξεις και στις υπόλοιπες τάξεις οι αριθμοί των μαθητών πάνω από 30.

Έχω τονίσει πολλές φορές ότι τα κενά στα σχολεία είναι αρκετά και τη φετινή χρονιά, παρά το γεγονός ότι δεν έγιναν συγχωνεύσεις και υποβιβασμοί σχολείων, και αυτό γιατί δεν γίνονται οι απαραίτητοι διορισμοί αναπληρωτών. Για του χρόνου προβλέπονται στο προϋπολογισμό 2000 μόνο προσλήψεις αναπληρωτών, τη στιγμή που φέτος προσλήφθηκαν 12000 και πέρυσι 16000 περίπου.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι τι σχεδιάζουν για τη χρονιά που έρχεται και κυρίως τον τρόπο με τον οποίον αυτό θα γίνει.

Είναι δεδομένο ότι αν δεν υπάρχει η απαραίτητη αντίδραση από το σύνολο των εκπαιδευτικών αλλά και της κοινωνίας οι συνέπειες για τη Δημόσια παιδεία και για την κοινωνία μας θα είναι τεράστιες.»

Το έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας

\”ΘΕΜΑ: «Μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2013-2014»
Από ελέγχους που έχουν διεξαχθεί στα καταχωρημένα στοιχεία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Καταγραφής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Survey), έχει διαπιστωθεί ότι μεγάλος αριθμός σχολικών μονάδων διατηρεί αυξημένη οργανικότητα, η οποία είναι δυσανάλογη με το μαθητικό δυναμικό που έχει στο ενεργητικό της. Ενόψει της έκδοσης Υπουργικών Αποφάσεων σχολικών μεταβολών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σας αποστέλλουμε πίνακες Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων των περιοχών ευθύνης σας και παρακαλούμε για τις απόψεις σας σχετικά με την οργανικότητά τους. Ειδικότερα, στους πίνακες εμφανίζεται η κάθε σχολική μονάδα με την οργανικότητα και το μαθητικό δυναμικό όπως δηλώνεται στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγραφής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας (Survey) καθώς και στήλη με το τι οργανικότητα θα έπρεπε να έχει κάθε σχολική μονάδα βάσει του μαθητικού της δυναμικού. Επειδή είστε βαθύτεροι γνώστες της κατάστασης των σχολικών μονάδων της περιοχής σας, και των ειδικότερων συνθηκών που τις περιβάλλουν, παρακαλούμε όπως έχουμε την άποψη σας για την οργανικότητα κάθε σχολικής μονάδας καθώς και τυχόν παρατηρήσεις σας. Παρακαλούμε όπως αποστείλετε συμπληρωμένους τους πίνακες μέχρι την Παρασκευή 05-04-2013 στην ηλεκτρονική διεύθυνση t09dypd@minedu.gov.gr .
Η ΑΝΑΠΛ. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΕΥΔΟΚΙΑ ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΗ\”

Ανακοίνωση διαμαρτυρίας της ΠΑΣΚ εκπαιδευτικών

\”ΠΑΣΚ: Κάτω τα χέρια από τις οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών
Το Υπουργείο Παιδείας με έγγραφό του (αρ.πρωτ.44506/Δ4/2-4-2013) ζητά από τους περιφερειακούς Δ/ντές Εκπαίδευσης να «δικαιολογήσουν» μέχρι 5/4/2013 την οργανικότητα των σχολικών μονάδων, αφού όπως διαπίστωσε μετά από έλεγχο στο survey!!! «… μεγάλος αριθμός σχολικών μονάδων διατηρεί αυξημένη οργανικότητα, η οποία είναι δυσανάλογη με το μαθητικό δυναμικό που έχει στο ενεργητικό της…».

Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι η πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας και η κυβέρνηση, εκτελώντας τις εντολές της Τρόικας σχεδιάζουν νέες άγριες περικοπές στην εκπαίδευση, ξεκινώντας από το πετσόκομμα των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών στο όνομα της λειτουργικότητας και του μέσου όρου του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα. Είναι βέβαιο ότι το δεύτερο βήμα θα είναι η αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών.

Μ’ αυτόν τον τρόπο σκέφτονται να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή μείωση του αριθμού των αναπληρωτών για την επόμενη σχολική χρονιά, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι οδηγούν στην ανεργία χιλιάδες νέους συναδέλφους και τη δημόσια εκπαίδευση σε πρωτοφανή υποβάθμιση.

Η παράταξη της Π.Α.Σ.Κ./ΔΗ.ΣΥ. δηλώνει πως μαζί μ’ όλο το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών θα δώσει όλες τις δυνάμεις της για την ανατροπή αυτών των σχεδίων της κυβέρνησης και της Τρόικας.

Διεκδικούμε:
 Καμιά μείωση του αριθμού των οργανικών θέσεων
 Άμεση κάλυψη των οργανικών κενών με μόνιμους διορισμούς
 Καμία μείωση του αριθμού των αναπληρωτών για την επόμενη χρονιά.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook