Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου και ο Κοινωνικός Χώρος Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού παρουσιάζουν, στο πλαίσιο των Περιφερειακών Εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, δέκα επιλεγμένα ντοκιμαντέρ, την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, 5, 6 και 7 Απριλίου.

Οι προβολές θα γίνουν στον Κοινωνικό Χώρο (Μονής Αγκαράθου 9, τηλέφωνο επικοινωνίας 2810244115, e-mail : [email protected]) και ξεκινούν στις 19.00.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους και όσοι σινεφίλ το επιθυμούν, μπορούν να φέρουν συσκευασμένα τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 5/4

19:00 ΑΔΕΣΠΟΤΑ, ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
(Ηλίας Χωραφάς, 52’)

Το 2004, η πόλη των Αθηνών εξαφάνισε από τους δρόμους τα αδέσποτα σκυλιά, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Πολλά δεν ξαναγύρισαν ποτέ. Η παρούσα οικονομική κρίση, η έκταση της βίας στους δρόμους, της οργής και των διαδηλώσεων αποκτούν μια ειρωνική, συμβολική μορφή: τα σκυλιά χωρίς αφέντη, που φορούν κολάρο αλλά δεν έχουν λουρί, και βρίσκονται σε πρώτο πλάνο σε κάθε πορεία.

20:00 ΤΑΞΙΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ
(Κώστας Βάκκας, 64’)

Ταξισυνειδησία – η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού Ριζοσπαστισμού είναι ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε μια ξεχασμένη σελίδα της ιστορίας των Ελλήνων μεταναστών της Αμερικής: στη συμμετοχή τους στο ριζοσπαστικό εργατικό κίνημα στις ΗΠΑ, από τις αρχές του 20ού αιώνα έως τον Μακαρθισμό. Η εκτεταμένη πρωτογενής έρευνα, πάνω στην οποία βασίζεται το ντοκιμαντέρ, τεκμηριώνεται από πλούσιο και δυσεύρετο αρχειακό υλικό, που περιλαμβάνει σπάνια ντοκουμέντα, βίντεο, φωτογραφίες και τραγούδια.

21:15 ΝΕΟΝΑΖΙ: ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ
(Στέλιος Κούλογλου, 90’)

Σε μια σειρά από μαρτυρικές πόλεις της Ελλάδας, που είχαν καταστραφεί από τους ναζί και τους Έλληνες συνεργάτες τους στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και ο πληθυσμός τους είχε εξολοθρευτεί, το κόμμα των νεοναζί κέρδισε σημαντικά ποσοστά στις πρόσφατες εκλογές. Στο σχολείο μιας τέτοιας πόλης, προβάλλεται μια ταινία με τα εγκλήματα των ναζί. Γνωρίζουν οι μαθητές την ιστορία του τόπου τους;

22:45 Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
(Γιώργος Αυγερόπουλος, 58’)

H αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου προβάλλεται ως η ενδεδειγμένη απάντηση στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα. Tο ελληνικό κράτος έχει παραχωρήσει τα μεταλλευτικά δικαιώματα μιας έκτασης 317.000 στρεμμάτων στη Βόρεια Χαλκιδική, πλούσιας σε χρυσό, χαλκό και άλλα μέταλλα, στην καναδική πολυεθνική Eldorado Gold. Ωστόσο, κάτοικοι της περιοχής, που χρόνια αντιστέκονται στη δημιουργία ορυχείου χρυσού στην περιοχή τους, υποστηρίζουν ότι η επένδυση θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη καταστροφή στο περιβάλλον, με τις ωφέλειες να είναι λιγότερες από τις απώλειες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook