Εννέα χιλιάδες περισσότερες προσλήψεις σε σχέση με τις απολύσεις κατέγραψαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας το μήνα Μάρτιο.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία μέσω της εφαρμογής του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» εφαρμόζεται για πρώτη φορά και αποτυπώνει σε ζωντανό χρόνο και σε συνεχή βάση, τη ροή απασχόλησης από κάθε περιοχή της Ελλάδας, δηλαδή προσλήψεις και απολύσεις, σε επίπεδο περιφέρειας, κλάδου οικονομικής δραστηριότητας, μεγέθους επιχείρησης, τύπου σύμβασης, δημογραφικών χαρακτηριστικών των εργαζομένων κλπ.

Συγκεκριμένα από τις συνολικά 8.500 νέες προσλήψεις, οι 3.546 έγιναν στην Περιφέρεια Αττικής, οι 1.678 στην Κρήτη, ενώ υψηλό αριθμό προσλήψεων εμφάνισαν οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας (1.212) και Νοτίου Αιγαίου (1.116).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Μαρτίου, οι περισσότερες προσλήψεις έγιναν στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου.

Για "ευχάριστο γεγονός" έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης σχολιάζοντας την πρώτη θετική απεικόνιση των ροών απασχόλησης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα η τάση αυτή να συνεχισθεί.

Αναφερόμενος στο νέο πληροφοριακό σύστημα, ο κ. Βρούτσης το χαρακτήρισε «σύγχρονο, καινοτόμο και αποτελεσματικό "εργαλείο", που θα συμβάλει ουσιαστικά στην εθνική προσπάθεια και στον τομέα της χάραξης πολιτικής απασχόλησης».

«Αυτές οι νέες δυνατότητες μας επιτρέπουν να έχουμε μια αξιόπιστη εικόνα της κίνησης και της δυναμικής της αγοράς εργασίας, να βελτιώσουμε την ποιότητα του σχεδιασμού και την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων μας και, κυρίως, να συνδέσουμε τις προτεραιότητες των πολιτικών απασχόλησης με το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της οικονομίας» τόνισε ο υπουργός Εργασίας.
Εξήγγειλε, παράλληλα, νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα θεσμοθετηθεί η υποχρέωση του υπουργείου Εργασίας να δίνει στη δημοσιότητα, σε τακτική βάση, αυτά τα στοιχεία.

Εκτός από την ενίσχυση των δυνατοτήτων για τη χάραξη αποτελεσματικότερης πολιτικής, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι, με τη λειτουργία του συστήματος, απαλλάσσονται οι εργοδότες από περιττές και δαπανηρές γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ διευκολύνεται η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.

Ταυτόχρονα, δημιουργούνται σημαντικές οικονομίες κλίμακος, διοικητικές και οικονομικές, μειώνονται οι διοικητικές επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων και το κόστος συμμόρφωσης των εργοδοτών, ενώ αποδεσμεύεται και σημαντικός αριθμός στελεχών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, οι οποίοι επικεντρώνονται πλέον στα ελεγκτικά τους καθήκοντα.


skai.gr